Nu ska bostadsägaren kunna ta ut avgift för lån som inte finns.
1 av 3
Nu ska bostadsägaren kunna ta ut avgift för lån som inte finns. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Bostadsägarens marknad.
2 av 3
Bostadsägarens marknad.
På torsdagen släppte regeringen budgetsatsningen.
3 av 3
På torsdagen släppte regeringen budgetsatsningen. - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Mer makt till bostadsägarna - så ska krisen lösas

Alliansens budgetförslag syftar till att lösa bostadsbristen - men på vems bekostnad?


Sänkt fastighetsavgift

För att stimulera byggandet av flerbostadshus kommer fastighetsavgiften sänkas med 630 miljoner kronor år 2013. Man vill dessutom förlänga avgiftsfriheten vid nybyggnation frå dagens 10 år till 15.

Åtgärden beräknas kosta 960 miljoner kronor.

STOCKHOLM. Smidigare och mindre kostsamma andrahandsuthyrningar är regeringens lösning på storstädernas bostadsbrist. När man på torsdagens presskonferens släppte budgetsatsningen presenterades en rad åtgärder som ska förbättra andrahandsmarknaden - för bostadsägaren.

I dagsläget får en bostadsägare ta ut en månadshyra motsvarande brukshyran men inte täcka upp för lånekostanden. Det ska det dock bli ändring på, oavsett om man har lån eller inte.

– Stockholms bostadsmarknad är sådan att man kan köpa en väldigt dyr bostadsrätt, för åtta miljoner. Och sedan kan avgiften vara låg, kanske några hundralappar, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under presskonferensen.

Han förklarade vidare att den som saknar lån ska kunna tillämpa en schablonberäkning. Något statsministern menar ska få effekten av ett ökat utbud.

– Förslagen vi nu presenterar syftar till att öka utbudet av bostäder, men också att öka rörligheten på arbetsmarknaden, sa näringsminister Annie Lööf (C).

Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) berör förslaget om andrahandsuthyrning omkring 20 000 lägenheter.

Ingen retroaktiv ersättning för hyresgästen

Tidigare har den hyresgäst som i efterhand upptäckt att den betalat ockerhyra kunnat anmäla till hyresnämnden och få tillbaka pengarna retroaktivt. Det vill regeringen ändra på. Samma sak med bostadsrättsföreningarnas veto vid andrahandsuthyrningar, det ska slopas. Nu är det upp till bostadsinnehavaren att fritt bestämma valet av hyresgäst.

Sammanfattning; rätt att ta ut hyra för lån eller imaginära sådana, ingen rätt för hyresgästen att kräva tillbaka ockerhyra i efterhand och slopad kontroll från bostadsrättsföreningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.