Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mer makt till bostadsägarna - så ska krisen lösas

Nu ska bostadsägaren kunna ta ut avgift för lån som inte finns.
1 av 3

Nu ska bostadsägaren kunna ta ut avgift för lån som inte finns.

Tomas Oneborg / SCANPIX

Bostadsägarens marknad.
2 av 3

Bostadsägarens marknad.

På torsdagen släppte regeringen budgetsatsningen.
3 av 3

På torsdagen släppte regeringen budgetsatsningen.

Henrik Montgomery / SCANPIX

Nyheter | 12/04/2012 13:17

Alliansens budgetförslag syftar till att lösa bostadsbristen - men på vems bekostnad?

STOCKHOLM. Smidigare och mindre kostsamma andrahandsuthyrningar är regeringens lösning på storstädernas bostadsbrist. När man på torsdagens presskonferens släppte budgetsatsningen presenterades en rad åtgärder som ska förbättra andrahandsmarknaden - för bostadsägaren.

I dagsläget får en bostadsägare ta ut en månadshyra motsvarande brukshyran men inte täcka upp för lånekostanden. Det ska det dock bli ändring på, oavsett om man har lån eller inte.

– Stockholms bostadsmarknad är sådan att man kan köpa en väldigt dyr bostadsrätt, för åtta miljoner. Och sedan kan avgiften vara låg, kanske några hundralappar, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under presskonferensen.

Han förklarade vidare att den som saknar lån ska kunna tillämpa en schablonberäkning. Något statsministern menar ska få effekten av ett ökat utbud.

– Förslagen vi nu presenterar syftar till att öka utbudet av bostäder, men också att öka rörligheten på arbetsmarknaden, sa näringsminister Annie Lööf (C).

Enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP) berör förslaget om andrahandsuthyrning omkring 20 000 lägenheter.

Ingen retroaktiv ersättning för hyresgästen

Tidigare har den hyresgäst som i efterhand upptäckt att den betalat ockerhyra kunnat anmäla till hyresnämnden och få tillbaka pengarna retroaktivt. Det vill regeringen ändra på. Samma sak med bostadsrättsföreningarnas veto vid andrahandsuthyrningar, det ska slopas. Nu är det upp till bostadsinnehavaren att fritt bestämma valet av hyresgäst.

Sammanfattning; rätt att ta ut hyra för lån eller imaginära sådana, ingen rätt för hyresgästen att kräva tillbaka ockerhyra i efterhand och slopad kontroll från bostadsrättsföreningen.