Flickan har blivit utsatt för exorcism när föräldrarna försökt driva ut onda andar ur henne. Bilden är från filmen "The Last Exorcism film stills".
1 av 3
Flickan har blivit utsatt för exorcism när föräldrarna försökt driva ut onda andar ur henne. Bilden är från filmen "The Last Exorcism film stills". - Foto: Stella Pictures
Det finns böcker till präster som vill lära sig att utföra exorcism.
2 av 3
Det finns böcker till präster som vill lära sig att utföra exorcism. - Foto: Stella Pictures
Enligt uppgifter ska pappan tryckt in elkablar i flickans mun.
3 av 3
Enligt uppgifter ska pappan tryckt in elkablar i flickans mun. - Foto: Henrik Witt/AP/Scanpix

Nytt exorcismfall i Borås - flicka torterades med elkablar

En tioårig flicka ska vid upprepade tillfällen ha blivit utsatt för misshandel, elstötar och isolering av sina föräldrar i syfte att befria henne från onda andar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Exorcism

Exorcism är utdrivning eller besvärjelse av onda andar ur människor som anses vara besatta eller där onda andar ha tagit människan i besittning och upphov till sjukdom och lidande. Botande görs genom magiska formler, rening och omnämnande av namn på någon gudom.

Exorcism förekommer inom så gott som alla religioner och kulturer där man räknar med andeväsen. Inom kristendomen utövas det fortfarande inom katolska och ortodoxa kyrkan.

Ytterligare en pojke som har sina rötter i Kongo blev utsatt för exorcism och misshandlades till döds av sin syster och hennes sambo. De båda dömdes till livstids fängelse.

BORÅS. Redan 2008 ansökte föräldrarna om ekonomiskt stöd hos socialtjänsten för att kunna åka till hemlandet Kongo där de skulle genomföra en exorcism på sin då tioåriga dotter. Föräldrarna fick avslag och flickan tvångsomhändertogs och placerades i ett fosterhem.

Men det var inte förrän i fjol som flickan avslöjade den psykiska och fysiska misshandel som föräldrarna utsatt henne för. Föräldrarna ska ha försökt trycka in elkablar i hennes mun och misshandlat henne så hårt att hon fick hjärnskakning och spydde blod. Detta i ett försök att driva ut onda andar ur henne.

– Jag kan bekräfta att föräldrarna är misstänkta för grov fridskränkning, grov misshandel samt olaga frihetsberövande. Utredningen är igång och vi hoppas att slutföra den innan sommaren eftersom det finns preskriptionsrisk, säger kammar­åklagaren Daniel Larson till DN.

Inte första gången det händer

Borås har tidigare drabbats av exorcismfall. Under en längre tid utsattes en annan flicka för en långvarig tortyr av hennes pappa, styvmamma och två pastorer i Borås. Enligt försvarsadvokaten är flickans pappa oskyldig och anklagar i stället styvmamman för häxtortyren på sin 12-åriga dotter.

Enligt uppgifter till DN ska de båda familjerna ha gått hos den kontroversiella kristna församlingen The River i Borås. Men fallen har inte någon känd koppling trots att de påminner om varandra.

– Men man ser vissa gemensamma nämnare. Familjerna kommer också från samma land och har samma tankegångar, säger Larson till DN.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/