Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Utvisad för 216 kronor" - Men facket slår ifrån sig

- 23/04/2012, 10:00 -
På facket menar man dock att man haft klagomål på en tidigare ansökan och påpekar att det är Migrationsverket som utvisar folk.
1 av 2

På facket menar man dock att man haft klagomål på en tidigare ansökan och påpekar att det är Migrationsverket som utvisar folk.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Hüseyin jobbade som pizzabagare men tjänade 216 kronor för lite - och ska nu utvisas.
2 av 2

Hüseyin jobbade som pizzabagare men tjänade 216 kronor för lite - och ska nu utvisas.

Maja Suslin / SCANPIX

Hüseyin Kizilca ska utvisas från Sverige eftersom han tjänar marginellt mindre än fackets minimilön.

VEDEVÅG. Under sin tid som asylsökande i Lindesbergs kommun lyckades Hüseyin Kizilca få jobb som pizzabagare. Han uppfyllde då alla krav på arbetstillstånd - trodde han. Men Hotell- och restaurangfacket, HRF, rekommenderade Migrationsverket att avslå hans ansökan eftersom han tjänade 216 kronor under kollektivavtalets lägstalön. En rekommendation Migrationsverket också följde.

– Jag förstår inte varför. Det handlar ju bara om 216 kronor, säger Kizilca till Nerikes Allehanda.

Dessutom försökte arbetsgivaren höja hans lön retroaktivt och han fick en löneförhöjning till 21 000 kort därefter.

"Han har fått ganska mycket för lite från början"

Enligt HRF stämmer dock inte uppgifterna. Kizilca ska först ha lämnat in en ansökan där han tjänade 18 000 fast han skulle ha tjänat 19 971, inte minimilönen. Sedan skickade han in en ny med 21 000 och facket hade då inget att klaga på.

– Han har fått ganska mycket för lite från början. Det är inte vi som är ansvariga, det är Migrationsverket som utvisar folk, säger Patricia Widergren, pressekreterare på Hotell- och restaurangfacket, till Nyheter24.

Vad tror du era medlemmar säger om er roll i detta?

– Det är givetvis jätteolyckligt att det ser ut som att vi utvisar människor och vi försöker förklara för alla som är upprörda och hör av sig.

Hüseyin Kizilca menar även att han fick fel information från Migrationsverket där handläggaren ska ha sagt att det räckte att han tjänade 13 000 kronor i månaden. Men hon som hjälpte honom håller inte med.

– Vi gick igenom så mycket vi hann med hjälp av en tolk. Men den enskilde och framför allt arbetsgivaren har själva ansvaret att gå igenom informationen, säger handläggaren, som vill vara anonym, till NA.

Gömmer sig undan från myndigheterna

Nu lever Kizilca gömd från myndigheterna då han i praktiken kan tvingas till Turkiet för att söka ett nytt, vanligt arbetstillstånd. Han är kurd och flydde till Sverige 2008 men nekades uppehållstillstånd.

– Jag kan inte åka dit eftersom jag lever under hot. Jag har en stor släkt och de vet precis var jag är och vad jag gör, säger han.