Kanske inte lika god stämning mellan minister och myndighet nu?
1 av 4
Kanske inte lika god stämning mellan minister och myndighet nu? - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Anna Ekström menade i sitt KU-förhör att Skolverket hade kunnat förutse problemen om de fått det på sitt bord i tid.
2 av 4
Anna Ekström menade i sitt KU-förhör att Skolverket hade kunnat förutse problemen om de fått det på sitt bord i tid. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Lärarlegitimationsreformen har försenats till 1 december 2013.
3 av 4
Lärarlegitimationsreformen har försenats till 1 december 2013. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Jan Björklund skyllde allt på Skolverket och sa att regeringen "bara skriver själva förordningen".
4 av 4
Jan Björklund skyllde allt på Skolverket och sa att regeringen "bara skriver själva förordningen". - Foto: Per Groth / SCANPIX

Jan Björklund skyller haveriet på Skolverket

Utbildningsministern säger att det är myndighetens fel, samma myndighet som säger att de fick lärarlegitimationerna i knäet.


Lades ut på ett bemanningsföretag

Utfärdandet av lärarlegitimationerna togs om hand av bemanningsföretaget Proffice men skandaler avslöjades om hur de haft tävlingar bland arbetslagen om vem som kunde utfärda flest. I potten för den som vann fanns bland annat en ostbricka. Skolverkets avdelningschef Tommy Lagergren anklagades för jäv.

I KU-förhöret konstaterade Jan Björklund att man kan tycka vad man vill om bemanningsföretag men att alla inblandade följt lagar och regler när Proffice fick uppdraget.

STOCKHOLM. Regeringen må skriva själva förordningarna men det är Skolverkets fel att lärarlegitimationerna försenas. Det var utbildningsminister Jan Björklunds (FP) besked när han på måndagen förhördes av konstitutionsutskottet.

– Det är en myndighet som har totalansvar. Jag har inget annat underlag än det som myndigheten förser mig med, sa han och påpekade att varken Skolverket eller något av lärosätena kunnat förutse problemen med reformen.

"Om inte de påtalar problemen vet jag inte hur det ska gå till"

Flera ledamöter i KU ifrågasatte hur beredningen egentligen gått till eftersom Skolverkets generaldirektör Anna Ekström i förra veckan påpekade att de fått förordningen om lärarnas behörighet i knäet utan att hinna utreda ordentligt.

– Jag hade gärna sett att vi kunnat förutse detta men om inte de som har sakkunskapen påtalar problemen vet jag inte hur det ska gå till, fortsatte ministern.

Sedan påpekade han att regeringen visst kan gå emot myndigheterna rent politiskt men att det inte funnits något annat underlag att gå på. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur till exempel betyg från tidigare årskurser var just ett sådant politiskt beslut, enligt Skolverket.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

1 timme sedan
En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.