2.5 kilo cannabis smugglades från Holland till Sundsvall.
1 av 2
2.5 kilo cannabis smugglades från Holland till Sundsvall. - Foto: Polisen/Scanpix
Det var ett stort säkerhetspådrag vid rättegången. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
2 av 2
Det var ett stort säkerhetspådrag vid rättegången. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. - Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Norrlands största narkotikahärva - 46 åtalade i rätten

På torsdagen inleddes en jättelik rättegång i Sundsvalls tingsrätt.


Knarkhärvan i Sundsvall

I början av januari 2012 slog polisen i Västernorrland till och grep sex personer misstänkta för narkotikabrott. Sedan dess har en omfattande knarkhärva rullats upp.

Knarkförsäljningen skedde i bostadsområdet i Nacksta i Sundsvall. Men har även förekommit i hela Västernorrland, Jämtland och Hälsingland.

– Vår målsättning är att minska narkotikatillgången på gatan. Det är svårt att mäta men förhoppningen är att antalet missbrukare ska vara färre om några år till följd av minskad narkotikatillgång. Att bekämpa narkotika är en utopi men också drivkraften i vårt arbete, säger Hans Björner till Sundsvalls Tidning.

Rättegången väntas pågå i 22 dagar och avslutas i slutet av juni.

SUNDSVALL. Norrlands största narkotikahärva någonsin har nu tagits upp i rätten. 46 personer står åtalade för narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Enligt Sundsvalls tidning är merparten av de åtalade bosatta i Sundsvall.

Innan rättegången i Sundsvalls tingsrätt började var säkerhetspådraget stort. Alla inblandade fick passera säkerhetskontroller och väskor kontrollerades innan de steg in i rättssalen. Detta eftersom det finns en hotbild mot rättegången.

Överlåtit 52 kilo hasch

Fem män, mellan 24 och 40 år, utpekas som huvudmän och har sedan 1 januari 2011 till den 3 januari 2012 bedrivit en stor narkotikaverksamhet.

Tillsammans har männen köpt och överlåtit 52 kilo hasch, 2000 ecstasytabletter och två kilo amfetamin till missbrukare. Förutom grovt narkotikabrott misstänks männen för grovt vapenbrott.

Enligt Mittnytt nekade de fem huvudmännen i stort sett till alla anklagelser när rättegången inleddes på torsdagsmorgonen.

Barn fick leverera knark

Knarkhärvan anses vara "av särskilt hänsynslös art" då försäljningen mesta dels skett till ungdomar under 18 år. Männen ska även vid minst ett tillfälle under vintern eller våren 2011 tvingat ett barn att leverera narkotika och ta emot betalning.

Huvudmännen åtalas även för grovt narkotikabrott eftersom de i oktober 2011 åkte ner till Malmö med 100 000 kronor för att köpa knark av MC-gänget Bandidos. Men affären upptäcktes och förhindrades av polisen.

Smugglat knark från Holland

Vid flera tillfällen har två av de fem männen varit i Holland och köpt bland annat 2,5 kilo cannabis som de transporterat till Sundsvall. Polisen slog till efter den tredje resan till Holland.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.