Mark Zuckerberg grundade Facebook 2004.
1 av 2
Mark Zuckerberg grundade Facebook 2004. - Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/Scanpix
Svenskarnas parti använder Facebook som marknadsföring.
2 av 2
Svenskarnas parti använder Facebook som marknadsföring. - Foto: David Magnusson/Scanpix

Facebook tillåter nazistannonser

Facebook låter det nazistiska partiet Svenskarnas parti marknadsföra sig själva på den välbesökta sajten.


Fakta om Facebook

Facebook grundades 2004 av Mark Zuckerberg på Harvard University och blev Facebook öppet för alla 2006.

Den 1 januari 2009 rankade Compete.com Facebook som den mest använda sociala nättjänsten i hela världen i antalet aktiva användare per månad,

I dag har Facebook har över 300 miljoner medlemmar från hela världen och växer väldigt snabbt.

Facebook har blivit blockerat av regeringar i flera länder, bland annat Pakistan, Syrien, Kina, Vietnamn, Iran och Norkorea.

Att göra reklam på Facebook har blivit en relativt vanlig strategi för högerextremister. Så länge inte annonsen bryter mot lagen eller mot Facebooks policy är det fritt fram för nazisterna att synas på Facebook.

– På Facebook gäller yttrandefriheten och vem som helst kan annonsera så länge inte annonsen bryter mot lagen eller vår egen policy som går ännu längre än lagen. Det är inte tillåtet att hetsa, företala, eller uppmana till våld, säger Jan B Fredriksson som är PR-ansvarig för Facebook i Sverige, till Expo.

Bryter inte mot lagen

På Facebook marknadsför det nazistiska partiet Svenskarnas parti (SVP) sig just nu som "Sveriges snabbaste växande nationalistiska parti" och uppmanar alla att följa partiet om man är trött på mångkultur och kriminalitet.

– Det finns många åsikter som är provocerande och som många inte delar, men vi förhåller oss till yttrandefriheten och i Sverige är inte nazistpartier olagliga, säger Fredriksson till Expo.

Går att anmälas

Om man känner att en annons upplevs som stötande är det möjligt att anmäla annonserna. Enligt Expo försäkrar Jan B Fredriksson att varje anmälan granskas.

Förra året plockades bland annat en annons för Nationaldemokraterna bort från Facebook eftersom den ansågs bryta på reklampolicyn.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna avled på sjukhus – man mordmisstänkt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil dikeskörd utefter E18 när kontrollplats Ölme i riktning mot Karlstad.", skriver polisen på sin hemsida.

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.