Enligt Ingvar Kamprad har politiska fångar endast använts i en enda fabrik - med vilken man omedelbart bröt kontakten.
1 av 5
Enligt Ingvar Kamprad har politiska fångar endast använts i en enda fabrik - med vilken man omedelbart bröt kontakten. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Över 800 dokument med koppling till Ikea har hittats i Stasiarkiven.
2 av 5
Över 800 dokument med koppling till Ikea har hittats i Stasiarkiven. - Foto: Jan Bauer / SCANPIX
DDR:s 40 års-jubileum, oktober 1989.
3 av 5
DDR:s 40 års-jubileum, oktober 1989. - Foto: SCANPIX
Soffklassikern Klippan tros bland annat ha tillverkats av politiska fångar i DDR.
4 av 5
Soffklassikern Klippan tros bland annat ha tillverkats av politiska fångar i DDR. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Politiska fångar tvingades jobba åt den svenska möbeljätten.
5 av 5
Politiska fångar tvingades jobba åt den svenska möbeljätten. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Ikea utnyttjade politiska fångar i Östtyskland

Politiska fångar hade en viktig roll i den stenhårda diktaturen Östtysklands tillverkningsindustri. Uppdrag Granskning avslöjar hur flera företag drog nytta av den billiga arbetskraften, bland annat Ikea.


DDR

Östtyskland, DDR (en förkortning av det offciella namnet Deutsche Demokratische Republik) existerade mellan 1949 och 1990 i den tidigare sovjetiska ockupationszonen av Tyskland.

DDR:s existens upphörde den 3 oktober 1990 när dess delstater återförenades med Västtyskland.

Det finns inga uppgifter på exakt hur många som var politiska fångar under DDR:s historia. Men enligt uppskattningar var omkring var femte fånge i de östtyska fängelserna politisk fånge.

Uppdrag Granskning träffar den före detta politiska fången Dieter Ott, vars brott var att han flera gånger sökt utresetillstånd från landet och till sist skrivit brev till myndigheterna där han sade att han skulle vägra arbeta om han inte fick lov att resa. Då åkte han som 22-åring in i fängelse. Under tiden han satt fängslad tvingades han jobba många och långa sift i DDR:s fabriker.

Under 70-talet var Ikea en av diktaturen Östtysklands, DDR, viktigaste kunder. Billiga möbler tillverkades i den stenhårda staten och flera utländska företag tjänade stora summor pengar på billig möbeltillverkning. Tillverkning som i många fall gjordes av politiska fångar.

Tatjana Sterneberg och Carl-Wolfgang Holzapfel är båda gamla politiska fångar som tror sig ha arbetat åt den svenska möbeljätten. Därför har de nu, årtionden senare, skrivit brev till Ikea för att hoppas på upprättelse. Men inget har hänt.

– Vi väntar oss inte att Ikea säger: "vi betalar för alla dem som arbetade för oss, vi betalar en viss pension". Däremot väntar vi oss att Ikea sätter ett tydligt exempel, till exempel genom att bilda en stiftelse där de säger att vi erkänner de då begångna felen. Och att de säger att de är beredda att stå för sina misstag, säger Holzapfel till Uppdrag Granskning.

800 dokument i Stasis arkiv

Uppdrag Granskning hittar över 800 dokument med koppling till Ikea i den gamla säkerhetspolisen Stasis arkiv. Dokumenten visar hur betydelsefullt Ikea var för DDR.

Inom DDR:s industri och tillverkning hade fångarna tidigt en betydelsefull roll. Det handlar dock inte bara om "vanliga" fångar - att de jobbar är inga konstigheter - utan om politiska fångar som dömts för att de uttnyttjat sina mänskliga rättigheter.

Kamprad förnekar

1984 blir Ikeas möbeltillverkning och kopplingarna till politiska fångar ett hett samtalsämne, både i Västtyskland och i Sverige. Samma år säger Ingvar Kamprad till Aftonbladet:

– Det är helt fel. Vi har 70 anställda som enbart reser jorden runt och följer tillverkningen vid de fabriker som arbetar åt oss. Bara en gång har de kommit på en tillverkare som utnyttjade fångar. Det var en lamptillverkare i tyska Halle och då bröt vi omedelbart kontraktet.

Det låter dock annorlunda när möbeljätten samtalar med sina partners i Östtyskland. I en rapport berättar en Ikea-tjänsteman att Kamprad förklarat att han inte känner till någon fängelseproduktion. Lite längre ner står det dock "men om det skulle förekomma, så ligger det, enligt Ikea, helt i samhällets intresse”.

Fångarna ovetande

De politiska fångarna fick aldrig veta åt vem de tillverkade möblerna. Men dokumenten visar att Ikea-klassikerna tillverkades i de fabriker där de politiska fångarna jobbade. Det finns dessutom flera dokument som visar att Ikea var medvetna om frågan.

Men något erkännande - eller någon ursäkt - har Ikea aldrig velat ge DDR:s politiska fångar.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 på onsdagen i SVT1.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armani svänger – börsnotering möjligt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.