Tisdag 28 Sep
Stockholm

Carl Bildt: "Handel med diktaturer gynnar demokratin"

Som i sin tur hänvisat till Socialdemokraterna - som uppges ha tecknat vapenavtalet 2005.
1 av 7
Som i sin tur hänvisat till Socialdemokraterna - som uppges ha tecknat vapenavtalet 2005. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Utrikesminister Carl Bildt menar att Sverige bör handla med diktaturer för att dessa länder på sikt ska kunna bli demokratiska.
2 av 7
Utrikesminister Carl Bildt menar att Sverige bör handla med diktaturer för att dessa länder på sikt ska kunna bli demokratiska. Foto:
Detta efter att hemliga dokument om ett vapenavtal med Saudi avsöljats i mars.
3 av 7
Detta efter att hemliga dokument om ett vapenavtal med Saudi avsöljats i mars. Foto: Hassan Ammar / AP / SCANPIX
Handelsminister Ewa Björling har haft täta kontakter med Saudis diktatur. Hon har dock hänvisat till Bildt i frågan.
4 av 7
Handelsminister Ewa Björling har haft täta kontakter med Saudis diktatur. Hon har dock hänvisat till Bildt i frågan. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Skandalen krävde före detta försvarsminister Sten Tolgfors avgång.
5 av 7
Skandalen krävde före detta försvarsminister Sten Tolgfors avgång. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
– Handel förutsätter regler, regler förutsätter rättsstat och leder i det långa loppet till ett representativt styrelseskick, säger Bildt.
6 av 7
– Handel förutsätter regler, regler förutsätter rättsstat och leder i det långa loppet till ett representativt styrelseskick, säger Bildt. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Utrikesminstern har tidigare sagt att han vill sälja vapen till Saudi Arabien - "annars gör någon annan det".
7 av 7
Utrikesminstern har tidigare sagt att han vill sälja vapen till Saudi Arabien - "annars gör någon annan det". Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Den omdiskuterade utrikesministern menar att de odemokratiska ländernas väg till öppnare och mer friare samhällen ligger i en öppnare handel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Carl Bildt tydliggör nu sina åsikter kring den internationella handeln med diktaturer och odemokratiska länder. Utrikesministern menar nämligen att en öppen handel på sikt öppnar upp för frihet och förändring, enligt en intervju med moderaten på Newsmill.

– Alltför få röster står upp för den andra ståndpunkten, att frihandel är något som förändrar världen till något bättre, och det har lett till att debatten är snedare än vad den hade kunnat vara, berättar Bildt.

"Leder till en demokrati"

Utrikesministern hävdar därför att det är viktigt att vara tydlig med den liberala agendan och "handelns betydelse för det öppna samhället".

– Handel förutsätter regler, regler förutsätter rättsstat och den kan i det långa loppet inte isoleras utan leder till ett representativt styrelseskick.

"En långsam process"

Bildt fortsätter sitt resonemang med att förklara att delar av svenska folket troligtvis anser att en öppen handel med diktaturer är "fundamentalt fel".

Ministern är däremot säker på sin sak - samtidigt som han är medveten om att det skulle handla om en långsam förvandling. Så småningom kommer dock förändringen vara ett faktum, menar Bildt.

– I detalj efter detalj bryts de gamla begränsningarna ner och här är den ekonomiska utvecklingen och handeln med omvärlden central. Med handel följer öppenhet och resande och gemensamma regelsystem, säger han till Newsmill.

Läs hela intervjun här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela