Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Radioaktivt material tappades i Nyköping

- 03/05/2012, 19:27 -
Strålsäkerhetmyndigheten har tillsammans med Studsvik tagit fram nya arbetsmetoder efter händelsen.

Strålsäkerhetmyndigheten har tillsammans med Studsvik tagit fram nya arbetsmetoder efter händelsen.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

När företaget Studsvik i Nyköping skulle förflytta radioaktivt material förlorade de kontrollen och en strålkälla läckte ut.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) läckte det radioaktiva materialet ut på grund av en olyckshändelse orsakad av fysiska förutsättningar i kombination med avsaknad av instruktioner. Den tappade strålkällan var så svår att få tag på att porten in till cellen där den fanns var tvungen att öppnas.

Inga dosgränser överskreds, men SSM skriver i en tillsynsrapport att Studsvik bör vara uppmärksamma på att personalen utsatts för högre extremitetsdoser än normalt.
Enligt tillsynsrapporten saknade personalen instruktioner för just denna typ av situation och flera av dem upplevde händelsen som stressande.

Återkommande säkerhetsbrister på Oskarshamns kärnkraftverk

Oskarshamns kärnkraftverk har stora säkerhetsbrister om en olycka skulle ske, det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten. Kärnkraftverkets djupförsvar, det vill säga de försvarsmekanismer som begränsar skadorna vid olyckor, har uppvisat återkommande brister.

Nu kräver SSM att kärnkraftverket tar fram ett åtgärdsprogram för hur man ska komma tillrätta med problemen. Kärnkraftverket har haft återkommande problem med att ta hand om säkerhetsbrister och felaktigheter som hittas vid internkontroller.