Måndag 27 Sep
Stockholm

Hägglund: "Sverigedemokraterna är inte välkomna"

Kristdemokraterna.
1 av 5
Joel Pierrous (KD) konversation med SDU:s Chang Frick. Foto: Faksimil Facebook
SDU välkomnas av KD.
2 av 5
SDU välkomnas av KD. Foto: Faksimil Facebook
Inbjudan som skickades ut till alla som valt att delta i KD:s event.
3 av 5
Inbjudan som skickades ut till alla som valt att delta i KD:s event. Foto: Faksimil Facebook
Kristdemokraterna fick sällskap av en del sverigedemokrater i sitt första maj-tåg.
4 av 5
Kristdemokraterna fick sällskap av en del sverigedemokrater i sitt första maj-tåg. Foto: Kristdemokraterna
Kristdemokraterna.
5 av 5
Efter att KD i Uppsala välkomnade sverigedemokrater ryter partiledaren Göran Hägglund ifrån. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

På första maj tågade sverigedemokrater med kristdemokrater efter att partiets företrädare välkomnat dem. Men nu är KD-ledaren tydlig med att de inte längre är välkomna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Välkomna!"

Delar av facebookkonversationen mellan SDU:s Chang Frick och KDU:s Joel Pierrou:

"Hej Joel! Jag försöker få ihop lite folk i Skåne, ringde faktiskt till ordförande för KDU Skåne och frågade om de också skulle haka på, innan du ens skickade ut det här mailet. Själv är jag ordf i SDU Syd, så jag kan sprida runt det bland mina medlemmar…"

"Hej Chang! Tack för visat intresse! Ni är välkomna till Uppsala. All information för dagen finns i sin helhet  under evenemangsbeskrivningen."

Därefter skriver Pierrou att KD står för skyltar och banderoller, varpå det inte är okej för andra att ta med något annat, varken från andra partier eller organisationer.

I nästa meddelade svarar Frick att han redan sagt till de medlemmar som "visat intresse att vi inte tar med några partisymboler eller dylikt."

Pierrou svarar: "Grymt! Välkomna!"

STOCKHOLM. "Grymt! välkomna!". Så avslutades en Facebookkonversation inför första maj mellan Joel Pierrou i KDU Uppsala och Chang Frick, ordförande för SDU Syd. Detta trots att Frick var tydlig med att det var Sverigedemokraterna som skulle gå i tåget tillsammans med KD i den manifestation för familjen som KD arrangerade i Uppsala.

– Jag kan inte hindra dem från att komma och skrev att de inte fick ta med sig några egna skyltar eller banderoller, sa Pierrou till Nyheter24 efteråt.

"De är inte välkomna"

Partiledaren Göran Hägglund ställer sig frågande till om man visste vilka det var man hade kontakt med, detta trots att Frick uttryckligen skriver att han är ordförande i SDU Syd. Han beskyller i stället Sverigedemokraterna för att ha försökt kapa KD:s manifestation.

– Det här är ett arrangemang som Kristdemokraterna i Uppsala ordnar, en möjlighet för människor att bidra till en manifestation för att stärka familjen. Det är väl känt att Sverigedemokraterna i vissa sammanhang försöker snylta på andras aktiviteter men de är inte välkomna att delta på vår manifestation, säger han till Nyheter24 efter söndagens partiledardebatt.

Ett uttalande som får ses som en markering mot de KD-företrädare som två år i rad välkomnat Sverigedemokraterna till KD:s första maj-firande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela