Uppsala bäst för asylsökande

Barnombudsmannen Lena Nyberg oroad över de asylsökande barnens rättssäkerhet.


Varje år kommer ungefär 1 000 flyktingbarn till Sverige på egen hand. Nu visar statistik från Migrationsverket att den ort där barnets ansökan behandlas, i Stockholm, Göteborg eller Uppsala, kan vara avgörande om det sedan får stanna kvar eller inte.

Störst chans har barnet om ansökan tas emot i Uppsala.

– Där har 73 procent av alla som sökt asyl fått bifall, jämfört med 52 respektive 34 procent i Malmö och Göteborg, skriver Svt.

Eugene Palmér, chef på asylprövningsenheten på Migrationsverket, säger att det blivit så många nej i just Göteborg beror på att man gjort en praxisbedömning gällande barn från Irak. Dessa barn fick vänta längre och därför fick många också avslag.

Barnombudsmannen Lena Nyberg säger att den här typen av hantering, som skiljer sig från den praxis resten av landet följer, kan leda till bristande rättssäkerhet för de barn som söker asyl i Sverige, skriver Svt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.