Utvisades trots tortyrrisk

En 29-årig marockan som utvisades från Sverige riskerade tortyr i Marocko.


En 29-årig marockan som utvisades från Sverige i augusti riskerade att torteras i Marocko, varnade Migrationsverket. Ändå genomfördes utvisningen, enligt TV 4:s Kalla Fakta. Nu sitter 29-åringen fängslad utanför huvudstaden Rabat utan att ha fått några anklagelser riktade mot sig och säger sig ha varit utsatt för våld och förnedrande övergrepp efter utvisningen, uppger programmet.

Migrationsminister Tobias Billström (m) säger att han inte vet varför 29-åringen sitter i fängelse, men att han inte tror på att mannen utsatts för tortyr.

– Det är ju så att hur man än vrider och vänder på saken så har den här personen haft väldigt låg trovärdighet i sina berättelser hittills så varför ska vi tro honom nu, säger han till Kalla Fakta.

29-åringen uppmärksammades och anmäldes av Säpo som ett säkerhetsärende första gången i samband med en razzia mot en moské i Brandbergen i Haninge i mars 2004. I samma moské fanns även den svensk-marockanske man som har dödats i strider i Irak och som har utpekats av USA som al-Qaida-ledare.

Den 29-årige mannen greps senare på Wiens flygplats 2006 med en biljett till Syrien, ett vanligt transitland för dem som vill ansluta sig till striderna i Irak. Svenska säkerhetspolisen ansåg att mannen skulle åka dit och kriga, men själv sade han att han att han skulle till Spanien och hade fått fel biljett.

Säpo ansåg att han kunde tänkas bedriva "säkerhetshotande verksamhet" och höll enligt programmet honom häktad i två år utan att anklaga honom för brott. Säpos generaldirektör Anders Danielsson uppger att mannen inte var misstänkt för brott under den tiden, men att han var en nationell säkerhetsrisk. Han säger också att det inte fanns någon tortyrrisk när han utvisades.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.