...men situationen är akut då bostäder inte finns eller är för dyra.
1 av 5
...men situationen är akut då bostäder inte finns eller är för dyra. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
Ungdomar födda på 1980- och början av 1990-talet håller nu på att etablera sig på bostadsmarknaden...
2 av 5
Ungdomar födda på 1980- och början av 1990-talet håller nu på att etablera sig på bostadsmarknaden...
Enligt Veronica Palm har regeringen varit alltför passiv och inte tagit tag i problemet.
3 av 5
Enligt Veronica Palm har regeringen varit alltför passiv och inte tagit tag i problemet. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Bostadsminister Stefan Attefall menar att regeringens reformer kommer göra stor skillnad de närmsta tre åren.
4 av 5
Bostadsminister Stefan Attefall menar att regeringens reformer kommer göra stor skillnad de närmsta tre åren. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Bostadsbristen är särskilt utbredd i större städer.
5 av 5
Bostadsbristen är särskilt utbredd i större städer. - Foto: Jessica Gow/Scanpix

Unga har svårt att hitta bostad i 154 svenska kommuner

Nära hälften av landets kommuner har brist på bostäder som ungdomar efterfrågar. Det visar en rapport som Boverket har tagit fram på uppdrag av regeringen.


Boverket

Är en central förvaltningsmyndighet med huvudkontor i Karlskrona. Myndigheten arbetar med samhällsplanering, stadsutveckling, byggande och boende.

Källa: Wikipedia

STOCKHOLM. Bostadsbristen är särskilt utbredd i större städer, men finns även i mindre kommuner. Enligt rapporten är den stora ungdomsgenerationen som föddes i slutet på 1980- och början på 1990-talet nu på väg att etablera sig på bostadsmarknaden.

Rapporten visar att det kan det vara svårt för ungdomar att hitta en bostad, även om det inte råder någon generell bostadsbrist i en kommun. Det beror på att de bostäder som finns ofta är för stora eller dyra för unga, även om de har en inkomst.

Bostadsminister Stefan Attefall säger till Nyheter24 att regeringen just nu arbetar med flera åtgärder för få fram fler bostäder.

– Vi jobbar med en hel del reformer, dels med att underlätta planprocessen för byggandet av hyresrätter, dels med sänkta skatteregler. Vi har även arbetat fram ett förslag för att underlätta andrahandsuthyrning, så att unga som behöver lösa sin bostadssituation inte behöver vända sig till svarta hyreskontrakt och liknande.

Attefall tror att reformerna kommer göra skillnad de närmsta tre åren.

– Vi räknar med en klar förbättring under mandatperioden, men det beror också på omvärlden och hur den ekonomiska utvecklingen ser ut. Sen har kommunerna också ett ansvar att man pressar byggherrarna att få fram billigare boenden, man kan bygga mycket mer.

Veronica Palm, socialdemokratisk ledamot i civilutskottet, säger till Nyheter24 att man måste börja bygga nya bostäder nu.

– Det är en katastrof hur man behandlar de unga. Vi måste börja bygga för att få igång tillväxten. Det ger en förbättring i tre steg; arbete, rörlig bostadsmarknad och framförallt att unga människor kan etablera sig på bostadsmarknaden.

Hon lägger ansvaret för den akuta situationen på regeringen.

– De har rullat tummarna och hoppats att marknaden ska lösa problemet. Vi föreslår i stället nya åtgärder, bland annat investeringsstöd och stöd till hyresrätter och studentbostäder, säger hon till Nyheter24

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!