Onsdag 22 Sep
Stockholm

Gjorde "en Juholt" - men nu är blanketterna lättare att förstå

Erik A Eriksson gjorde samma sak - för mer pengar - men betalade inte tillbaka.
1 av 7
Erik A Eriksson gjorde samma sak - för mer pengar - men betalade inte tillbaka. Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Håkan Juholt avgick som ordförande för Socialdemokraterna efter en rad turer som inleddes med hyresfusket.
2 av 7
Håkan Juholt avgick som ordförande för Socialdemokraterna efter en rad turer som inleddes med hyresfusket. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Emil Källström erkände själv i höstas att han "gjort en Juholt". Nu tycker han att blanketten är lättare att förstå.
3 av 7
Emil Källström erkände själv i höstas att han "gjort en Juholt". Nu tycker han att blanketten är lättare att förstå. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Juholts omtalade lägenhet i Västertorp söder om Stockholm.
4 av 7
Juholts omtalade lägenhet i Västertorp söder om Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Ledde mediebevakningen till att det blev lättare för riksdagsledamöterna att fylla i blanketten?
5 av 7
Ledde mediebevakningen till att det blev lättare för riksdagsledamöterna att fylla i blanketten?. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Den nya blanketten.
6 av 7
Den nya blanketten. Foto: Faksimil
Den gamla blanketten.
7 av 7
Den gamla blanketten. Foto: Faksimil

NYHETER24 GRANSKAR RIKSDAGENS UNGA DEL 4. Emil Källström erkände själv att han gjort som den tidigare S-ledaren. Nu berättar han om förändringarna som skett till det bättre.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Inga regeländringar"

Juholt, Källström och Eriksson hade antagligen inte behövt betala tillbaka just på grund av att blanketten de fyllt i var så otydligt formulerad. På den nya som började användas i slutet av januari är allt mycket tydligare.

– Tanken bakom att göra om blanketten var att den skulle bli tydlig. Det är inga regler som har förändrats. Det har alltid varit så att vi bara ersätter ledamotens kostnader, inte andras kostnader, sa Marianne Bjernbäck, chef för riksdagens ledamotservice, då till Aktuellt i politiken.

Gamla blanketten

Nya blanketten

STOCKHOLM. Utöver pengar för resor, däribland taxi och flyg, får även riksdagens unga ledamöter den kanske mest omskrivna ersättningen det senaste året - den för bostaden. En av de tolv unga ledamöterna var också i allra högsta grad inblandad i höstas när bostadsersättning var på allas läppar.

Turerna som ledde fram till att Håkan Juholt avgick som partiledare för Socialdemokraterna inleddes med att han anklagades för att ha fuskat med sin bostadsersättning. Enligt riksdagsförvaltningen var det dock inget som bröt mot reglerna och samtidigt avslöjades det att fler ledamöter gjort samma misstag. En som själv gick ut på sin blogg om det var 24-årige Emil Källström (C).

– Jag tyckte att jag hade gjort fel, säger han till Nyheter24.

"Inte svår att förstå alls"

Efter det uppmärksammade fallet med S-ledaren Juholt och även Nyheter24:s avslöjande om Källströms partikamrat Erik A Eriksson valde riksdagen i januari 2012 att ändra på den blankett som ledamöterna fyller i för bostadsersättning. Och det har fungerat.

– Den är inte svår att förstå alls nu, säger Emil Källström.

Han tror dock att det inte blivit någon förändring om det inte vore för att det uppmärksammades så mycket.

– Mediebevakningen ledde till en annan praxis. Men det är bra att det är lätt att göra rätt, säger centerledamoten.

Betalade tillbaka i oktober

Källström hade fått fortsatt full ersättning för sin övernattningsbostad i Stockholm även efter att hans flickvän flyttat in. Men för att rätt skulle vara rätt valde han att betala tillbaka retroaktivt från den 1 februari 2011, en kostnad som enligt riksdagsförvaltningen reglerades via avdrag på hans arvode i oktober.

– Jag tog i rejält för att vara på den säkra sidan, säger Källström.

Även Håkan Juholt betalade tillbaka kort efter avslöjandet om att hans "kulbos" hyra ersatts av riksdagen. Erik A Eriksson valde dock att inte göra det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela