Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd och 1:e vice ordförande i landstingsstyrelsens strategiska utskott.
1 av 5
Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd och 1:e vice ordförande i landstingsstyrelsens strategiska utskott. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Gustav Andersson (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd.
2 av 5
Gustav Andersson (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Wennerholm hävdar till skillnad från Andersson att det inte finns någon princip för att höja priset en gång per mandatperiod.
3 av 5
Wennerholm hävdar till skillnad från Andersson att det inte finns någon princip för att höja priset en gång per mandatperiod. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) lovar att inte höja SL-priserna under 2013 eller 2014.
4 av 5
Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) lovar att inte höja SL-priserna under 2013 eller 2014. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Ett månadskort i Stockholms kollektivtrafik kostar 790 kronor efter en prishöjning 2011.
5 av 5
Ett månadskort i Stockholms kollektivtrafik kostar 790 kronor efter en prishöjning 2011. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Miljarder till kollektivtrafiken - men ingen prishöjning

Stockholms kollektivtrafik ska rustas upp för flera miljarder, men Christer G Wennerholm (M) lovar att hålla prisnivån fram till valet.


Bland de dyraste i Europa

Nyheter24:s tidigare granskning av priserna för kollektivtrafik i storstäder i Sverige och Europa visade att Stockholm är bland de dyraste. Från landstingets sida menade man att man inte kan jämföra med andra länder, detta trots att forskare hävdade att kollektivtrafiken inte skiljer sig speciellt mycket mellan Sverige och Europa.

STOCKHOLM. Det var inte längesen som Stockholms invånare fick betala 100 kronor (eller "tre chipspåsar") mer för ett månadskort i kollektivtrafiken.

Nu kan priset komma att höjas ytterligare redan 2014 efter Alliansens nya budgetförslag som innehåller miljardsatsningar på tunnelbana och spårväg, skriver Metro.

– Om vi ska bygga ut spårvägen kraftigt, vilket vi måste göra för att klara av regionens transportbehov, kommer man att behöva betala för det, säger Birgitta Rydberg (FP), 1:e vice ordförande i landstingsstyrelsens strategiska utskott, till tidningen.

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, tillika ordförande för SL, (M) menar dock att det överhuvudtaget inte är aktuellt.

– Vi har presenterat en budget i balans för 2013. Vårt besked är att priset inte ska höjas under 2013 eller 2014, säger han till Nyheter24.

Wennerholm lovade tidigare i år att en prishöjning inte skulle finnas med i 2012 års budget. Inför 2011 lovade han att priset för ett månadskort inte skulle höjas, men när budgeten kom föreslogs trots det en höjning från 690 till 790 kronor.

"Har som princip att höja priserna"

Miljö- och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson (C) menar att det finns en systematik bakom priserna som beror på konsumentprisindex.

– Vi har som princip att höja priserna en gång per mandatperiod, säger han till Metro.

Enligt Christer G Wennerholm stämmer dock inte allianskollegans uttalande.

– Det finns ingen princip om att höja taxan en gång per mandatperiod. Det är inget självaändamål att höja taxor. Den viktigaste principen är att förbättra kollektivtrafiken, säger han.

SL gjorde trots prishöjningen under 2011 en förlust med 156 miljoner kronor samma år.

/
/
/
/
/
/
SL
/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.