– Homofobi är någonting som jag konfronteras med varje dag, säger han i programmet.
1 av 5
– Homofobi är någonting som jag konfronteras med varje dag, säger han i programmet. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Bard har tidigare hamnat i blåsväder efter att han sagt "Neger neger neger!" i en chattkonversation med skådespelaren Richard Sseruwagi.
2 av 5
Bard har tidigare hamnat i blåsväder efter att han sagt "Neger neger neger!" i en chattkonversation med skådespelaren Richard Sseruwagi. - Foto: Teateri / Anna Hållams / Montage
Alexander Bard ställs mot väggen i kvällens avsnitt av SVT:s Min Sanning.
3 av 5
Alexander Bard ställs mot väggen i kvällens avsnitt av SVT:s Min Sanning. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
I kvällens avsnitt av "Min Sanning" berättar Bard om hur det är att vara homosexuell i Sverige.
4 av 5
I kvällens avsnitt av "Min Sanning" berättar Bard om hur det är att vara homosexuell i Sverige. - Foto: SVT
När programledaren frågar om Bards erfarenheter av homofobi svarar han:
– Det är som att fråga en svart människa vad du har för erfaranhet av rasism.
5 av 5
När programledaren frågar om Bards erfarenheter av homofobi svarar han: – Det är som att fråga en svart människa vad du har för erfaranhet av rasism. - Foto: SVT

Bard: "Homofobi mot bögar är som rasism mot svarta"

Drogliberalen, HBT-aktivisten, filosofen, politikern och producenten Alexander Bard frågas ut i SVT:s "Min Sanning" på tisdagen.


"Neger neger neger!"

Kontroversielle Alexander Bard har tidigare hamnat i blåsväder efter en chattkonversation som avslöjats av afrosvensken Richard Sseruwagi:

Alexander Bard: – Min bror är neger och kallar sig neger. Skaffa dig ett liv!

Richard Sseruwagi: – Jag är inte din bror och är väldigt nöjd med mitt liv. Tack.

Alexander Bard: – Nej, du är inte min bror. Men du har inte större rätt att tala för svarta än honom. Försök fatta det!

Richard Sseruwagi: – Det är du som inte fatta det! En offentlig person som du måste tänka noga innan du säger vissa saker på teve. Visst du och din bror kan kalla er själva vad ni vill men världen utanför är mycket annorlunda än du och din bror. Visa lite respekt till resten av världen som inte tänker som du.

Alexander Bard: – Neger neger neger!

Skandalomsusade Alexander Bard ställs mot väggen i tisdagens upplaga av "Min Sanning". Programledare är Kristina Hedberg och i vanlig ordning blir det raka svar. Bard "tycker om att tala klarspråk", förklarar han.

– Obama kallar sig för svart och jag kallar mig själv för bög.

Vad har du för erfarenheter av homofobi?

– Det är som att fråga en svart människa vad du har för erfaranhet av rasism, säger intervjuobjektet och fortsätter:

– Homofobi är någonting som jag konfronteras med varje dag. Det är fortfarande ett stort problem i vårt samhälle och vi har långt kvar till jämlikhet mellan hetero- och homosexuella, i SVT:s Min Sanning.

"Neger neger neger!"

Men Bard har också själv anklagats för rasism. I slutet på 2011 avslöjades en chattkonversation mellan skådespelaren Richard Sseruwagi och Idol-jurymedlemmen.

"Min bror är neger och kallar sig neger. Skaffa dig ett liv!", skrev Bard då och provocerade ännu mer när Ssweruwagi argumenterade för sin sak:

"Neger neger neger!", svarade provokatören.

Tyckte att det lät coolt

Anledningen till att Sseruwagi spred konversationen var för att visa allmänheten hur Bard hånade skådespelaren i den privata chatten.

– Jag satte den på facebook för att jag inte tycker hans åsikter är bra. Han hånade mig och jag var arg. Jag tänkte att det här måste allmänheten se, berättade Richard Sseruwagi till Nyheter24.

Bard å andra sidan stod fast vid att han inte är rasist och menar att det är viktigt att prata med "kraftfulla uttryck" - vilket han också nämner i kvällens avsnitt av Min Sanning.

– Jag kallar bögar för bögar, flator för flator, blattar för blattar, negrer för negrer. Jag gillar kraftfulla uttryck i språket och tycker att man ska vara stolt över att man har en kraftfull titel. Svarta amerikanska hiphopare kallar sig själva för "niggahs", det låter coolt, sa Bard till Nyheter24 i vintras.

 

Se ett utdrag ur kvällens intervju med Bard:

 

"Det är inte rasism att säga neger":

/
HBT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!