Tisdag 21 Sep
Stockholm

Polisen vägrade asylsökande kontakt med sin advokat

. . .en ny prövning. Det återstår att se om han får stanna i Sverige denna gång.
1 av 6
. . .en ny prövning. Det återstår att se om han får stanna i Sverige denna gång. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Personen skulle utvisas till sitt hemland Tjetjenien.
2 av 6
Personen skulle utvisas till sitt hemland Tjetjenien. Foto: Ulf Berglund/SCANPIX
Gränspolisen har anklagats för att vägra en person som skulle utvisas rätten att prata med sin advokat.
3 av 6
Gränspolisen har anklagats för att vägra en person som skulle utvisas rätten att prata med sin advokat. Foto: Björn Larsson Ask /SvD/ SCANPIX
– De tog telefonen från mig. Jag bad att få ringa min advokat, men de svarade att det fick jag inte, säger mannen.
4 av 6
– De tog telefonen från mig. Jag bad att få ringa min advokat, men de svarade att det fick jag inte, säger mannen. Foto: Björn Larsson Rosvall / AP / SCANPIX
Där riskerar han att bli torterad eller mördad, efter att mannen deltagit i en tjetjensk gerilla som stridit mot. . .
5 av 6
Där riskerar han att bli torterad eller mördad, efter att mannen deltagit i en tjetjensk gerilla som stridit mot. . . Foto: AP / SCANPIX SWEDEN
. . .ryska trupper.
6 av 6
. . .ryska trupper. Foto: AP / SCANPIX SWEDEN

"De tog telefonen från mig. Jag bad att få ringa min advokat, men de svarade att det fick jag inte."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ex-medlem i tjetjensk gerilla

Anledningen till att flyktingen fruktat att bli utvisad till sitt hemland, Tjetjenien, har varit rädslan för att bli torterad eller mördad.

Mannen deltog nämligen i en tjetjensk gerilla som stridit mot ryska trupper.

Två tjetjenska krig:

Efter Sovjetunionens upplösningen ställde många tjetjener krav på regeringen. När Tjetjenien senare förklarade sig självständigt invaderade Ryssland landet för att stoppa utbrytningen.

Det första kriget varade mellan 1994-1996.

Det andra Tjetjenienkriget utbröt 1999 - strax efter att Vladimir Putin blivit Rysslands premiärminister. Tjetjenska gerillakrigare ställdes mot rysk militär samt tjetjener som stod på Rysslands sida.

Ett mycket långt och utdraget krig följde. Attacker, självmordsbombare, terrordåd och en hög dödssiffra på båda sidor av kriget rapporterades.

I april 2009 meddelade den ryska säkerhetstjänsten att Tjetjenien-operationen avslutats, skriver Wikipedia.

SÖDERMANLAND. En flykting som nekats asyl och skulle utvisas förbjöds rätten att prata med sin advokat. Försvararen gjorde sitt bästa för att komma i kontakt med sin klient - men fick inte heller veta var denne befann sig. Flyktingen hade gömts av gränspolisen, rapporterar Sveriges Radio.

– Då frågade jag om man inte kunde förmedla en telefonkontakt från polisens sida. Det sade man nej till. De facto var jag alltså avskuren från min klient, säger advokaten Martin Lundgren.

Polisen ändrar spår helt

Trots att man tidigare bekräftat att gränspolisen grundat beslutet om att frysa kontakten på ett JO-beslut förnekar myndigheterna anklagelserna.

När Nyheter24 pratar med presstalesmannen Fredrik Wallén har polisen ändrat sin utsago. Det handlar i stället om "ett missförstånd".

– Vår uppfattning är att han har fått kontakta sin advokat och att det snarare handlat om att vi gömt personen från advokaten för att förhindra eventuella rymningsförsök.

Varför har ni tidigare bekräftat att personen vägrats kontakt med advokaten?

– När jag har lyssnat på den intervjun har jag fått uppfattningen om att det handlar om att polisen inte talat om var personen finns. Sen vet jag inte hur det blivit ihopklippt, säger Wallén och fortsätter:

– Sen finns det ett utrymme för missförstånd. Det kan handla om mänskliga aspekter som att advokatens telefon har gått i varv.

Flyktingen skadade sig själv

Personen som skulle utvisas till Tjetjenien riskerar att bli torterad och dödad i hemlandet eftersom att han har haft anknytning till den tjetjenska gerillan som stridit mot ryska trupper under kriget.

Den utdragna processen har varit påfrestande för mannen och enligt polisen har han skurit sig själv med rakblad när han hållits gömd.

– De tog telefonen från mig. Jag bad att få ringa min advokat, men de svarade att det fick jag inte, säger han till Sveriges Radio.

Efter att "nya uppgifter" har framkommit har mannen däremot beviljats en omprövning för att få stanna i Sverige.

Dessa uppgifter uppstod efter att polisen anklagades för att ha vägrat flyktingen kontakt med sin advokat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela