Borg har kritiserat bankerna ständigt och jämt sedan 2008.
1 av 3
Borg har kritiserat bankerna ständigt och jämt sedan 2008. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Äntligen, tänker säkert finansminister Anders Borg. Nu får han rätt att ställa högre krav på bankerna.
2 av 3
Äntligen, tänker säkert finansminister Anders Borg. Nu får han rätt att ställa högre krav på bankerna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Detta efter en överenskommelse i EU:s ministerråd. Bilden: Anders Borg och andra finansministrar under ett tidigare möte.
3 av 3
Detta efter en överenskommelse i EU:s ministerråd. Bilden: Anders Borg och andra finansministrar under ett tidigare möte. - Foto: Virginia Mayo / AP / SCANPIX

Grattis Anders Borg - äntligen lönar sig bankattackerna

Finansministern har tjatat, tjatat och tjatat. Nu har EU bestämt att han får ställa hårdare krav på bankerna.


Några av Borgs bankattacker

Gång på gång, under snart fyra år har finansministern gått till attack mot bankerna. Här är några exempel:

Borg ogillar skarpt bankernas nya jättebonusar i november 2009 - som följs upp av en debattartikel; ”Bankernas beteende ett slag i ansiktet på de arbetslösa”. Han menar att "bankerna måste ta ansvar" och att hårdare regler väntar dem om de inte sköter sig.

Han fortsätter sin kritik och kan inte acceptera att bankerna "snattar pengar av skattebetalarna" för att sedan uppmana Nordeas kunder att byta bank.

BRYSSEL. Nästan 20 gånger sedan 2008 har finansminister Anders Borg (M) gått till attack verbat mot bankerna och hotat med ändrade regler. Trots det har han också gång på gång fått kritik för att han samtidigt avstått från att lägga några konkreta förslag. Nu öppnar dock ett beslut i EU för ytterligare svenska krav.

Enligt en överenskommelse mellan finansministrarna ska krav ställas på samtliga banker i unionen att de har egna pengar motsvarande minst sju procent av de pengar de lånar ut, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är i grund och botten bara bankerna som tjänar på att den här debatten avtar. Det här är en diskussion jag och allmänheten bör delta i därför att det sätter press på bankerna att förändra sina beteenden, sa Anders Borg till Nyheter24 tidigare om kritiken mot att hans tjat inte lett till något.

Nu ser det ut som att det lönat sig.

/
/
/
EU
/
/
Lan
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!