Magnus Betnér har tidigare angripit SD med kraft.
1 av 3
Magnus Betnér har tidigare angripit SD med kraft. - Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Jimmie Åkesson har inte ställt några speciella krav, hävdar Fredrik Krohnman redaktör för Betnér Direkt.
2 av 3
Jimmie Åkesson har inte ställt några speciella krav, hävdar Fredrik Krohnman redaktör för Betnér Direkt. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson kan vänta sig en het debatt med en påläst programledare.
3 av 3
Jimmie Åkesson kan vänta sig en het debatt med en påläst programledare. - Foto: Montage Scanpix

Därför kommer Jimmie Åkesson till Betnér Direkt

Inför valet 2010 fick hans granskning SD-anhängarna att rasa - nu möter Betnér Sverigedemokraternas partiledare öga mot öga.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Betnérs granskning av SD

"Länge sedan jag haft så roligt som när jag satte mig med frukostkaffet och läste Sverigedemokraternas hemsida. Nu är det ju ingen hemlighet att de står i direkt motsats till mig i så gott som alla frågor, men ändå. Det övergår mitt förstånd hur någon ens kan överväga att rösta på ett parti som har så mycket dravel i sina egna dokument. Om det här är vad partiledningen lyckats prestera genom att gnugga geniknölarna i sin bunker i Skåne så får man ju förmoda att det är än värre ställt med vad medlemmar längre ned i hierarkin lyckas prestera."

Så inleder Magnus Betnér sin granskning av Sverigedemokraterna.

Läs del 1, 2, 3, 4 och 5.

STOCKHOLM. Komikern och numera teveprogramledaren Magnus Betnér har tidigare låtit sin kritik mot Sverigedemokraterna höras i alla sammanhang. Inte minst har han visat detta på den egna hemsidan där han tillsammans med journalisten Fredrik Krohnman gjorde en stor granskning av SD:s politik inför valet 2010. Något som gjorde många sverigedemokrater förbannade.

På måndagskvällen får Betnér äntligen tillfälle att själv ställa partiledaren Jimmie Åkesson mot väggen - i det sista avsnittet av debattprogrammet Betnér Direkt.

Många ställer sig dock frågan varför Jimmie Åkesson väljer att debattera i en av sina största meningsmotståndares program.

– Vi ringde hans pressekretare och snackade lite grann. Vi sa att vi ville prata invandring och integration med honom. Det är inte svårare än så, vi har kört en transparent och öppen dialog med varandra hela tiden, säger Fredrik Krohnman, redaktör för Betnér Direkt, till Nyheter24.

Har Jimmie Åkesson haft några speciella krav?

– Nej, inga speciella krav. Vi har haft en diskussion om att vi vill ha en ny debatt som inte gjorts 300 gånger tidigare.

Varför tror du Jimmie Åkesson valde att ställa upp?

– Jag tror att han inte är så strykrädd. Han tror nog att det blir en intressant diskussion. Hela programidén är att det ska vara högt i tak.

Kommer ni ta upp er egen granskning av SD?

– Det får vi se.

Hur har ni resonerat kring vilka andra panelmedlemmar som ska vara med (Sakine Madon och Andreas Johansson Heinö)?

– Vi låter inte någon annan styra över vilka gäster som ska vara med. Vi vill ha människor som är kunniga och belästa samtidigt som de inte så jättekända för en bredare publik. Vi hade Mårten Schultz i vårt första program som är duktig på sina områden. Nu har vi Andreas Johansson Heinö som är ett exempel på en påläst röst som heller inte är känd för en bredare publik. Och han har skrivit mycket om "integrationsproblematiken" som han uttrycker det.

Tar ni någon särskild hänsyn till hur mycket plats ni ger Sverigedemokraterna i just den här debatten?

– Vi har ett syfte att alla ska få komma till tals. Om vi bjuder in Jimmie Åkesson kommer han få prata lika mycket som alla andra.

/
/
/