Bild från minnesstunden vid Abbas Rezais grav.
1 av 3
Bild från minnesstunden vid Abbas Rezais grav. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
De tilltalade anländer till rättegången.
2 av 3
De tilltalade anländer till rättegången. - Foto: Paul Madej/AP/Scanpix
Elisabeth Massi Fritz sade efter rättegången att hennes klient - mamman till mördade Abbas Rezai - äntligen kan gå vidare.
3 av 3
Elisabeth Massi Fritz sade efter rättegången att hennes klient - mamman till mördade Abbas Rezai - äntligen kan gå vidare. - Foto: Paul Madej/AP/Scanpix

Vittnade mot föräldrarna om Högsbymordet – lever fortfarande under dödshot

Dottern vittnade mot sina föräldrar i rättegången om hedersmordet i Högsby 2005. I dag lever hon under ständigt dödshot.


Detta har hänt

Familjens dotter inledde i smyg ett förhållande med 20-årige Abbas Rezai år 2005. När förhållandet avslöjades av familjen flydde dottern till Skellefteå där Rezai bodde. Efter löften om ett varmt välkomnande från familjen återvände paret till Högsby. Men mötet var en fälla.

- Jag gick in i vardagsrummet och där började min pappa skälla ut mig. Han sa: du har gjort bort oss, du har dragit skam över familjens heder och du är en hora, berättade kvinnan i rätten.

Abbas övermannades och slogs, skållades och knivhöggs till döds. Flera medlemmar från flickvännens familj misstänktes för mordet, men det var bara den äldste sonen som dömdes för brottet i tingsrätten. Domen överklagades och efter vittnesmål från dottern dömdes föräldrarna för mordet och sonen för medhjälp.

I november 2005 mördades 20-åriga Abbas Rezai av sin flickväns föräldrar. År 2011 vittnade flickvännen mot sina föräldrar i Göta hovrätt och har sedan dess levt under ständigt dödshot. Nu gör tingsrätten bedömningen att kvinnans familj använder hennes son som ett verktyg att komma åt henne.

Sonen kan föras till Afghanistan

Nyligen avslog Stockholms tingsrätt en begäran från kvinnans ex-make – som tidigare dödshotat henne – om att få deras gemensamma son utlämnad till Danmark. Tingsrätten gör bedömningen att en förflyttning till Danmark skulle innebära en allvarlig fara för både sonens och kvinnans hälsa.

Enligt tingsrätten är risken stor att sonen, vid en förflyttning till Danmark, skulle föras vidare till Afghanistan. Och om kvinnans nya identitet och vistelseort röjs riskerar hon att mördas av familjen.

Knivhöggs till döds

Det var den 16 november 2005 som Abbas Rezai mördades brutalt i sin flickväns föräldrars lägenhet. Flickvännens familj ogillade dotterns och Rezais förhållande och han blev därför slagen, skållad och slutligen knivhuggen till döds. Flickvännens föräldrar dömdes till tio års fängelse och utvisning för mordet.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.