. . .Estelles dop som hölls i Slottskyrkan på tisdagen.
1 av 5
. . .Estelles dop som hölls i Slottskyrkan på tisdagen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Den nydöpta prinsessans namn är: Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte.
2 av 5
Den nydöpta prinsessans namn är: Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Detta trots att Ohlsson tidigare varit ordförande i Republikanska föreningen som arbetar för att avskaffa monarkin.
3 av 5
Detta trots att Ohlsson tidigare varit ordförande i Republikanska föreningen som arbetar för att avskaffa monarkin. - Foto: Republikanska Föreningen, handout / AP / SCANPIX
EU-ministern Birgitta Ohlsson beslutade sig för att. . .
4 av 5
EU-ministern Birgitta Ohlsson beslutade sig för att. . . - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
. . .hovniga inför kungligheterna på prinsessan. . .
5 av 5
. . .hovniga inför kungligheterna på prinsessan. . . - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Vill avskaffa monarkin - nu hovniger EU-ministern för kronprinsessan

"Att det av alla inbjudna gäster ska ha varit en republikan som hovnigit måste varit en ironisk gest - allt annat låter långsökt."


Birgitta Ohlsson

Den nuvarande EU-ministern och folkpartisten Birgitta Ohlsson har tidigare varit ordförande i flera olika organisationer och föreningar.

Bland annat Liberala studenter Stockholm (1996-1998), Liberala ungdomsförbundet (1999-2002) och Republikanska föreningen (2002-2005) - som arbetar för att avskaffa monarkin.

Ohlsson tillträdde sitt ämbete som EU-minister i februari 2010.

STOCKHOLM. Samtidigt som det var oklart huruvida respektive pojk- och flickvän till prinsessan Madeleine och prins Carl Philip skulle få dyka upp på dopet för kronprinsessan Estelle Bernadotte, tog EU-ministern Birgitta Ohlsson tillfället i akt att tacka för sin inbjudan.

Ministern hovneg nämligen inför kungligheterna - trots att hon tidigare varit ordförande i Republikanska föreningen, en organisation som arbetar för att avskaffa monarkin.

Republikanska föreningen menar däremot att Ohlsson fortfarande är en "övertygad republikan".

– Hon har gjort väldigt mycket för oss och jag vet att hon fortfarande är en övertygad republikan som vi hoppas och tror kommer att fortsätta att driva frågan i sitt politiska värv, säger Tariq Baccus, presstalesman för organisationen, till Nyheter24.

"Det är ironiskt"

Birgitta Ohlsson var den enda ministern som hovneg inför kronprinsessan på dopet som hölls i Slottskyrkan i Stockholm på tisdagen. Historikern och samhällsvetaren Christopher O'Regan menar dock att nigningen utfördes ironiskt.

– Att det av alla inbjudna gäster ska ha varit just en republikan som tidigare varit väldigt klar i sin ställning i frågan, då måste det nästan handlat om en ironisk gest, säger han och fortsätter:

– Det var nog en liten signal, en markering för att visa att "det här är löjligt", allt annat låter för långsökt, till Nyheter24.

Den nydöpta prinsessans namn är Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte.

/
/
/
/
/
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!