Nya trädmordsvåg skakar Hammarby Sjöstad

- 24/05/2012, 14:18 -
Träden ska dö, på ett eller annat sätt, tycks träddräparna tänka.
1 av 2

Träden ska dö, på ett eller annat sätt, tycks träddräparna tänka.

Herbie Elm Tree/AP/Scanpix

2 av 2

Hasse Holmberg / SCANPIX

Parkingenjörerna gör allt för att hitta de skyldiga.

Trädmorden fortsätter. Den här gången är det två pilträd i Hammarby Sjöstad som fallit offer för okända gärningsmän. Motivet tros vara bättre utsikt från attraktiva lägenheter.

På Stockholms stadsdelsförvaltning poängterar man att trädmördarna inte kommer vinna den här kampen.

- Vi kommer inte ge upp för en sekund, säger Kenneth Kempendahl, parkingenjör på Stockholms stadsdelsförvaltning, till Nyheter24.

Förra veckan var det tre häggar på Katarinavägen, innan dess i Hammarby Sjöstad och på Norr Mälarstrand. Och nu har det hänt igen. Två pilträd, åter igen i sjöstaden, har blivit brutalt mördade genom så kallade Ecoplugs, ampuller vars gift långsamt förgör träden. Vem eller vilka som står skyldiga är oklart och de förundersökningar som startats av polisen har lagts ned.

- Polisen gör så gott de kan men det är alltid svårt att kunna konstatera vem som gjort det, säger Kenneth Kempendahl.

 

Seriemördare härjar?

Det surras dock i grannskapet och blickar riktas mot de fönster som drabbats av trädutsikt i stället för sjöutsikt. Nyheter24 har pratat med mäklarfirmor som alla är överens om att vattenutsikt höjer värdet på lägenheter betänkligt. Men med två trädmord på två veckor frågar man sig om det kan röra sig om en seriemördare snarare än en potentiell lägenhetsvisning?

- Jag vill inte spekulera men jag inbillar mig någonstans att folk inte beter sig såhär bara för att få utsikt. Men jag kan inte peka ut någon, säger Kenneth Kempendahl. 

Det viktiga enligt honom är att Stockholms stad byter ut de döende träden till nya i samma storlek, för att skicka mördarna tydliga signaler.

- Det är ingen idé att man håller på för det kommer nya träd, det ska de ha klart för sig, säger Kenneth Kempendahl och fortsätter:

- De kommer inte vinna den här kampen.