DI polisanmäler Denho Acars sajt

- 18/03/2009, 11:59 -

OG-ledarens uthängningssajt Kriminellt bryter mot personuppgiftslagen, enligt Datainspektionen.

Datainspektionen, DI, har polisanmält sajten Kriminellt, som hänger ut dömda sexbrottslingar och som drivs av Original Gangsters ledare Denho Acar, för brott mot personuppgiftslagen, PUL. Så sent som i februari polisanmälde DI sajten Sexbrott, som bygger på samma affärsmodell.

Acar har under en tid varje vecka hängt ut sexbrottslingar med namn, bild, adress, personnummer, och deras domar. Uthängningen i sig kan vara laglig om den görs i journalistiskt syfte, men DI menar att det inte finns något sådant. Därför polisanmäls sajten. Men för att Acar eller de andra som driver sajten ska kunna åtalas krävs att ägarna är etablerade i Sverige, eller bor i tredje land men använder sig av utrustning i Sverige.

Polisen kan dock få det svårt med att stänga sajten. Det är väl känt sedan tidigare att Acar gömmer sig i Turkiet, och enligt DI lagras sajtens material på en server i USA.

– Det stämmer att PUL är begränsad till att den som ansvarar för sajten finns i Sverige, eller använder svensk utrustning. Det skulle till exempel vara svårt att åtala en amerikan, som använder en amerikansk server, som publicerar sådana här uppgifter för brott mot personuppgiftslagen. Men vi vill att polisen utreder detta ytterligare, säger Jonas Agnvall, jurist vid Datainspektionen, till Nyheter24.

Den 17 februari polisanmälde DI en sajten Sexbrott för brott mot personuppgiftslagen. Sajten ligger för tillfället nere, men det påverkar inte utredningen. Det förekommer även bloggar som lägger ut den här typen av uppgifter, men DI utreder i dagsläget inga bloggar för brott.

– I ett pågående projekt har vi tittat på ett flertal sajter som systematiskt publicerar den här typen av uppgifter. Det förekommer i enstaka fall att bloggar gör detta, men det är inget vi kollar på nu. Vi jobbar med ett antal pilotfall, säger Agnvall till Nyheter24.

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund krävde den 14 mars på Dagens Nyheters debattsida att en generell straffsanktionerad bestämmelse införs som skydd mot grova kränkningar då han menade att PUL inte räcker till för att stoppa kränkningarna.

Skrivet av: