Datainspektionen utesluter Acar

Ingen granskning mot Acars sajt, som hänger ut sexbrottslingar.


Denho Acar, ledaren för Original Gangsters, kan pusta ut. Han kan nämligen fortsätta att hänga ut sexbrottslingar ostörd från de svenska myndigheterna. Datainspektionen granskar inte den kontroversiella sajten Kriminellt, som Acar tagit över och som hänger ut dömda sexbrottslingar. Och Åklagarsverige sitter med armarna i kors, och vägrar att ta i frågan.

Varje vecka hänger Original Gangsters ut sexbrottslingar. Uppgifter om förövarnas namn, adress, brott, personnummer med mera publiceras på Kriminellt. Flera svenska medier, bland annat Aftonbladet och Svenska Dagbladet, har tidigare rapporterat om att andra sajter är föremål för granskning.

Nyheter24 kan nu avslöja att de uppgifterna är felaktiga. Den enda sajt som Datainspektionen fokuserar på är sajten Sexbrott, tidigare Sexoffender, som har samma publicistiska idé som Kriminellt.

– Vi granskar för tillfället bara Sexoffender (numera Sexbrott, red. anm), även om frågeställningen är liknande för andra sajter som Kriminellt med flera. Det här är ett led i ett större internetprojekt, där vi tittar närmare på publicering av personuppgifter på nätet, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, till Nyheter24.

Datainspektionen har att ta ställning till huruvida Sexbrott bryter mot personuppgiftslagen, PUL. I dagsläget är det oklart om sajten bryter mot lagen. Uthängandet kan vara lagligt om det görs i journalistiskt syfte.

– I januari preliminärt väntas vår granskning vara klar. Om det visar sig att sajten bryter mot PUL har vi ett antal juridiska verktyg att ta till. Men om det här kan tillämpas på andra sajter som Kriminellt, vet vi inte ännu. Vi har valt att fokusera på Sexoffender, säger Agnvall.

Han utesluter inte att Datainspektionen kan tvingas starta en enskild granskning mot Acars sajt. Men medan granskningen av Sexbrott fortlöper ligger inget fokus på Kriminellt. Acar kan med andra ord fortsätta att hänga ut sexbrottslingar utan att någon stör honom i hans arbete.

Det är dock en segdragen process Datainspektionen står inför. Det är inte alls säkert att en sajt kan stängas om publiceringarna strider mot personuppgiftslagen.

– Det kan bli så att vi inte kan se vem som ligger bakom, eller att servern den ligger på finns utomlands, säger Jonas Agnvall till Nyheter24.

Vid brott mot PUL uppmanar Datainspektionen sajtens ägare att radera särskilda uppgifter eller stänga sajten. Om inte det räcker går det att förena ett förbud med vite. Då ansöker myndigheten om utbetalning av vite i länsrätten. Grava överträdelser kan också polisanmälas, men hittills kan inte Agnvall minnas att det har behövts.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.