Kent Ekeroth har tidigare kritiserat att polisen i Rosengård lärt sig arabiska.
1 av 3
Kent Ekeroth har tidigare kritiserat att polisen i Rosengård lärt sig arabiska. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Arabiskan är ett av de fem största språken i världen.
2 av 3
Arabiskan är ett av de fem största språken i världen. - Foto: STEVE HELBER/AP/SCANPIX
Förslaget om att eleverna ska få välja arabiska i stället för till exempel franska kommer från den rödgröna majoriteten i Malmö.
3 av 3
Förslaget om att eleverna ska få välja arabiska i stället för till exempel franska kommer från den rödgröna majoriteten i Malmö. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Arabiska kan bli nytt språkval i Malmös skolor

"Arabiska är ett stort språk som ligger nära till hands."


Här talas det 150 språk

Tre av tio Malmöbor är födda utomlands, och i staden talas det ungefär 150 språk.

När polisen i Rosengård gick en tolvveckors kurs i arabiska i höstas var det på eget initiativ.

– De kommer naturligtvis inte att lära sig hela språket på den tiden utan främst de fraser som de har mest nytta av i sitt dagliga arbete, sa Lena Gustafsson, språkansvarig på Studieförbundet Vuxenskolan, till Skånskan.

MALMÖ. Franska, tyska och spanska är de klassiska språkvalen i skolan. Men när eleverna ska välja språk i framtiden kan arabiska bli det självklara valet för många i Malmö.

– Stadskontoret kommer att titta på vilka språk som är vettigt att erbjuda Malmöborna att läsa som tillval. Arabiska är ett stort språk som ligger nära till hands. Under året ska tjänstemän få i uppdrag att utreda möjligheterna till ett utökat språkval i Malmös skolor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), skolkommunalråd, till Sydsvenskan.

Det är den rödgröna majoriteten som vill se över möjligheten till fler språkval då det finns många andra språk som lockar ungdomar i dag.

Men förslaget lär få mothugg. När det i september förra året blev klart att 45 poliser från Rosengård i Malmö skulle gå en specialkurs för att lära sig vissa arabiska fraser gick bland annat sverigedemokraten Kent Ekeroth i taket. På sin blogg skrev han att det borde vara förbjudet att tala annat än svenska för polisen:

"Sveriges politiska korrekthet har inga gränser. Nu läser vi att ett antal poliser självmant ska gå en kurs för att lära sig arabiska och på så sätt kunna vara artig mot invandrarna som begår våldsamheter. Det är en Sverigehistoria norrmännen kan skratta gott åt. Det borde snarast vara förbjudet att tala annat än svenska för polisen när de är i tjänst."

Den främlingsfientliga tillika SD-kopplade sajten Avpixlat, som Kent Ekeroth själv stödjer, var snabba på att plocka upp Sydsvenskans nyhet. Som kommentar till Katrin Stjernfeldt Jammeh förslag skriver de:

"Om man spontant som henne nämner just arabiska när det talas 150 språk i Malmö så bekräftar det bara ett kraftigt växande invånarantal från mellanöstern." - och fortsätter:

"Malmullah är annars hånfullt det alternativa namnet på det nya Malmö."

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.