En lägenhet demolerades när polisen gick in.
1 av 5
En lägenhet demolerades när polisen gick in. - Foto: Privat
Golvet var belamrat med glassplitter efter polisens insats.
2 av 5
Golvet var belamrat med glassplitter efter polisens insats. - Foto: Privat
Fönsterrutorna krossade.
3 av 5
Fönsterrutorna krossade. - Foto: Privat
En skiva täcker ytterdörren på ett radhus i Angered i Göteborg där polisen slog till mot en av de män som misstänktes för förberedelse till terroristbrott.
4 av 5
En skiva täcker ytterdörren på ett radhus i Angered i Göteborg där polisen slog till mot en av de män som misstänktes för förberedelse till terroristbrott. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Enligt männens advokatern finns det stort allmänintresse i att utreda frågan grundligt.
5 av 5
Enligt männens advokatern finns det stort allmänintresse i att utreda frågan grundligt. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

JO granskar kritiserat terrorgripande i Göteborg

De två terroranklagade männen skriver i sin anmälan att polisens brutala ingripande satte djupa sår i familjen.


Polisen friades - trots brutalt ingripande

Förundersökningen mot piketstyrkans ingripande familjerna i Göteborg lades ner trots att överåklagaren konstaterat att att vissa fel har begåtts men att ingen enskild polisman kan lastas för det.

Enligt överåklagare Björn Ericson, vid Riksenheten för polismål, ska de misstag som enskilda poliser begått att betrakta som ringa. Därför beslutade han att förundersökningen skulle läggas ned

GÖTEBORG. Justitieombudsmannen (JO) har bestämt sig för att utreda åklagarmyndigheten och polismyndigheten i Västra Götaland efter att två terroranklagade män, 34 och 29 år gamla, som greps i slutet på oktober i Göteborg 2010, lämnat in en anmälan.

De två männen greps under dramatiska omständigheter av polisen misstänkta för förberedelse till terroristbrott. De fälldes först i tingsrätten innan hovrätten friade.

Nu vill männen att JO ska granska om det funnits tillräckliga skäl för att genomföra gripandena, en husrannsakan och förhör med både de misstänkta och deras familjemedlemmar på det sätt som skedde, särskilt med hänsyn till familjen.

I anmälan till JO skriver männens advokater Tomas Rothpfeffer och Thomas Olsson att: "Det måste anses ligga ett stort allmänintresse i att utreda frågan grundligt då det handlar om ett synnerligen våldsamt ingripande mot inte bara oskyldiga personer utan även deras familjer inklusive underåriga barn."

Enligt männen ska polisens våldsamma ingripande ha varit en traumatisk upplevelse. Men för hustrun och barnen var det "en fullständigt skräckartad upplevelse, som satt djupa spår hos dem".

Särskilt den yngsta dottern som påverkades starkt och grät ofta samt kände en obestämd rädsla efter händelsen.

"Allmänhetens förtroende för rättsväsendet och de brottsbekämpande myndigheterna riskerar att skadas om inte orsakerna till misstagen klarläggs och det så lång som möjligt utreds vem som bär ansvaret for dem." - avslutar advokaterna anmälan till JO.

JO
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.