Skärpt straff för blodig misshandel

- 19/03/2009, 12:31 -

Hovrätten i Göteborg dömer en man och en kvinna till nio års fängelse.

Straffet skärps för en 26-årig kvinna och en 31-årig man som rövat bort en man i Halland och utsatt honom för tortyrliknande misshandel. Hovrätten i Göteborg dömer båda till nio års fängelse.

Offret, en 44-årig man, fördes i mars 2008 från sin bostad i Laholmstrakten till en ensligt belägen jaktstuga vid Tjuvhult på Hallandsåsen. Där misshandlades han svårt, fick tår avskurna och spikar genom knä- och armbågsleder. Han fick även ena örat avskuret och tvingades äta upp det.

Offret pekade ut kvinnan som pådrivande och mest aktiv under misshandeln. Även den 31-årige mannen deltog hela tiden, medan 44-åringen uppger att ett antal övriga personer som var med från början försvann från stugan ganska snart.

I Halmstads tingsrätt dömdes kvinnan och 31-åringen till åtta respektive sex års fängelse för människorov och grov misshandel. Två andra män fick två och ett halvt respektive tre och ett halvt års fängelse.

Alla de dömda överklagade och ville antingen frikännas eller få mildare straff. Även kammaråklagare Marie-Louise Eskilstorp överklagade tingsrättsdomen och begärde att de huvudåtalade fälls för försök till mord och får strängare straff. I tingsrätten hade hon yrkat livstids fängelse.

Till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten också att både den 31-årige mannen och kvinnan är skyldiga till ett tidigare försök att röva bort offret. De döms därför också för försök till människorov, en åtalspunkt som ogillades av tingsrätten.

En av de båda övriga dömda männen får också sitt straff skärpt av hovrätten. Straffet tre och ett halvt års fängelse plussas på till fyra och ett halvt år. För den andre fastställs straffet två och ett halvt års fängelse.

Den torterade mannen tillerkänns 200 000 kronor i skadestånd.

Skrivet av: