Mamman var tvungen att ta tillbaka anmälan för att få pappan att återvända med Aisha.
1 av 3
Mamman var tvungen att ta tillbaka anmälan för att få pappan att återvända med Aisha. - Foto: Privat
Fyraåringen var försvunnen i 70 dagar.
2 av 3
Fyraåringen var försvunnen i 70 dagar. - Foto: Privat
Aisha är äntligen tillbaka hos mamma Connie.
3 av 3
Aisha är äntligen tillbaka hos mamma Connie. - Foto: Privat

Nu är försvunna Aisha hemma igen

Via en man på facebook lyckades mamman till sist få hem sin dotter.


Åkte till Somaliland

Connie Maurtitzon lämnade sin fyraåriga dotter Aisha hos hennes pappa den 15 mars. Dagen efter skulle de åka på semester till Dubai och återvända den 24:e. Men de kom aldrig hem och pappan blev plötsligt omöjlig att nå. Connie misstänkte tidigt att han tagit med sig dottern till Somaliland och startade facebookgruppen "Hitta Aisha" som snabbt fick tusentals medlemmar.

Men hon är besviken på myndigheternas agerande.

– De har hela tiden sagt att man inte kan bevisa att hon befinner sig i Somaliland, men nu finns det ju bevis, svart på vitt. Det är stämplat i hennes pass och pappan hade varit osmart nog att packa ner en massa tidningar från Somaliland. Plus hennes egen berättelse, säger hon till Nyheter24.

Aisha var försvunnen i 70 dagar innan hon till slut fick komma hem och träffa sin mamma.

– Först kände jag knappt igen henne. Hon har gått ner tio kilo och var helt gråvit i huden, säger mamma Connie Mauritzon, till Nyheter24.

Den 24 mars skulle fyraårigen ha återvänt från en semesterresa till Dubai dit hon åkt med sin pappa. Men hon kom aldrig.

En polisanmälan upprättades, UD kontaktades och en åklagare tog hand om ärendet. Men ingenting hjälpte. Till sist var det tack vare Connie själv som dottern kom hem.

– Jag fick kontakt via facebook med en man i Somaliland som hjälpte mig. Han gick till Aishas pappas familj och övertalade pappan att prata med mig.

Försökte ta tillbaka anmälan

Pappan hade dock fått reda på att han blivit polisanmäld och tvingade Connie att ta tillbaka anmälan.

Men det går inte att ta tillbaka ett allmänt åtal, som egenmäktighet med barn faller under. Trots det meddelade Connie via sin advokat att hon inte längre önskade att ange brottet till åtal.

– Men man kan inte själv styra över ett sådant fall, säger åklagare Mikael Carlsson, till Nyheter24.

Carlsson beslutade ändå att lägga ner åtalet den 30 maj.

– Jag tyckte inte längre att det var påkallat att väcka åtal. Bland annat tog jag hänsyn till att pappan själv visat indikationer på att återvända.

Den 2 juni landade far och dotter på Arlanda.

Hoppas på besöksförbud

Aishas pappa vägrar berätta varför han tog med sig dottern och stack.

– Och nu kommer han inte att bli åtalad. Det känns för jävligt, säger Connie.

Nu hoppas hon på att pappan ska få besöksförbud. För trots att hon efter hot försökte ta tillbaka anmälan, som åklagaren ändå beslutade att lägga ner, vägrar hon att ge upp.

– Aisha måste också få upprättelse. Hon vågar inte gå ner till centrum för att hon är rädd att hennes pappa ska vara där. Hon har blivit jätteilla behandlad.

Har du fått den hjälp du behövt av myndigheterna?

– Polisen har inte gjort tillräckligt och från UD har jag inte fått någon hjälp alls. Jag förstår inte hur myndigheterna tänker.

/
/
UD
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!