Måndag 21 Jun
Stockholm

91-åriga Ganna får stanna i Sverige

Nu behöver Ganna inte oroa sig över att utvisas längre.
Nu behöver Ganna inte oroa sig över att utvisas längre. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Den uppmärksammmade 91-åriga kvinnan får permanent uppehållstillstånd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fallet Ganna

Nu fortsätter utredningen kring huruvida 91-åriga hjärt- och demenssjuka Ganna Chyzevska ska utvisas eller ej. Enligt kvinnans läkare är hennes liv i sitt slutskede och små förändringar kan orsaka henne stort lidande.

Samtidigt anser Migrationsverket att kvinnans skäl att få stanna är uppenbart ogrundade och de vill därför se henne utvisad. Kvinnans juridiska ombud, Ignacio Vita, har nu lämnat ett yttrande till Europadomstolen. Han menar att i Ganna-fallet innebär en utvisning att kvinnans rätt till skydd mot omänsklig behandling kränks enligt artikel tre i Europakonventionen.

I detta nu ligger Ganna Chyzevskas öde helt i Europadomstolens händer.

91-åriga ukrainska Ganna Chyzevskas kamp har berört många. Utvisningshotet har fått såväl vanliga medborgare som riksdagsledamöter att reagera kraftfullt. Och nu kommer ett besked många väntat på - inte minst 91-åringen och hennes anhöriga.

Ganna Chyzevkska får permanent uppehållstillstånd i Sverige, bekräftar Migrationsverkets presskontakt för Nyheter24.

- Det domstolen prövat tidigare är hennes hälsotillstånd och då kom domstolen fram till att problemen inte var av den digniteten att det var skäl till uppehållstillstånd. Nu har det kommit fram nya omständigheter som rör hennes hälsa och med den nya bedömningen och de nya skäl som inkommit kan vi bevilja tillstånd, säger Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket, till Nyheter24.

Ganna skulle i oktober förra året utvisas till Ukraina när Europadomstolen tillfälligt stoppade utvisningen och fem riksdagspartier har sagt sig vilja ändra lagen vid "synnerligen ömmande fall" på ett sånt sätt att Ganna Chyzevksa får stanna.

Något som Migrationsminister Tobias Billström vänt sig emot. Han tycker tvärtom att det gjorts för generösa  bedömningar.

– Man måste också fundera över vad konsekvensen skulle bli om man då vidgar det här – i ett läge där till och med den här kartläggningen visar, att Migrationsverket ibland har varit mer generösa med att tillämpa den här bestämmelsen ”synnerligen ömmande omständigheter” än vad man kanske tänkte sig från början från lagstiftarens sida, sa Tobias Billström tidigare till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela