EU öppnar för mer krisstöd i öst

- 20/03/2009, 07:26 -

EU:s ledare är redo att stärka den nödfond som nyttjats för att stödja Lettland och Ungern.

EU:s ledare är redo att stärka den nödfond som nyttjats för att stödja Lettland och Ungern.

Ett av flera energiprojekt som väntas få pengar är en elkabel mellan Sverige och Baltikum.

Medlemsländerna är i princip överens om kommissionens lista på energi- och bredbandsprojekt som är möjliga att snabbt få igång, uppger EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och ordförandelandet Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek.

EU ska stötta projekten med sammanlagt fem miljarder euro, drygt 50 miljarder kronor.

Nu är det upp till medlemsländerna att agera snabbt, sade Barroso på en presskonferens på EU-toppmötet i Bryssel.

Bland projekten, som måste dras i gång i år eller nästa år för att komma i fråga, finns ett som ska länka samman den svenska elmarknaden med den baltiska.

Vad hade hänt med projekten om de inte hade ingått i kommissionens plan? Hade de då inte alls blivit av?

–Det vet jag inte. Det är en lång rad angelägna projekt som det var viktigt för kommissionen att få fram och visa att det också går att finansiera, sade statsminister Fredrik Reinfeldt efter EU-ledarnas första arbetsmöten.

Tankar på särskilda stödpaket för Öst- och Centraleuropas krisande ekonomier har tidigare avfärdats av EU-länderna. Men nu är de beredda att dubblera den nödfond som finns för medlemsländer som ännu inte gått över till euro, och merparten av dem finns i östra EU.

Lettland och Ungern har redan fått krislån från fonden och Rumänien står på tur. Fortfarande finns pengar kvar att ta av, men i lågkonjunkturen kan de snabbt ta slut. EU-ledarna vill därför fylla på fonden och EU-kommissionen ser 50 miljarder euro som en rimlig storlek. Även finansminister Anders Borg (M) anser att fonden ska ges större resurser.

Skrivet av: