Fp-fråga om stängd försvarsblogg

Plötsligt stängdes en blogg med hård kritik av Försvarsmaktens ledning.


Nu frågar Folkpartiets försvarspolitiske talesman Allan Widman ÖB om militären på något sätt agerat.

Svaret från Högkvarteret är ett kraftfullt nej.

– Försvarsmakten ägnar sig inte åt att släcka ner enskilda bloggar på internet. Sådana åtgärder är främmande för myndigheten Försvarsmakten och dess ledning. Som ledamot av Försvarsmaktsledningen avvisar jag därför bestämt sådana påståenden eller insinuationer, låter chefsjurist Stefan Ryding-Berg hälsa genom informationsstaben.

Bloggen hette Strilaren och handlade till stor del om just Stril, den militära förkortningen för stridsledning. Nu har Widman öppnat egen blogg, som han kallar Strilaren II.

Widman, som är Fp:s ledamot i försvarsutskottet, riksdagens kontrollorgan för Försvarsmakten, säger att han inte har någon grund för att tro att militären ligger bakom nedsläckningen, men att det vore bra om myndigheten säger det öppet för att fria sig från ryktesspridning.

På den nu stängda bloggen diskuterades också de kommunikationsproblem som uppstått när Sverige övergår till att enbart flyga andra generationens Gripen. Då kan piloten inte som i A/B-versionen ta emot krypterade order från stridsledningen, utan måste tala öppet via radio.

Det nya system, Länk-16, som medger helt krypterad kommunikation, beräknas inte vara klart förrän 2015. Därför har också försvarsminister Sten Tolgfors i en anmodan begärt besked från ÖB om hur denna lucka ska kunna täppas till. Svar får han den 27 mars.

Strilaren, som försvann häromveckan, kritiserade hela systemet med ett nätverksbaserat försvar (NBF) och krävde bland annat en oberoende revision av Gripens krypteringsproblem.

Författaren, som verkar ha mycket god insyn i och erfarenhet av Försvarsmaktens ledning, skrev bland annat också om Försvarsmakten att "den förhärskande beslutskulturen inte gärna släpper fram ärlig, öppen och välment kritik".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.