EU-parlamentarikers löner chockhöjs

Kan se fram emot en höjning med 58 procent.


EU-parlamentarikernas löner chockhöjs. De svenska parlamentarikerna kommer att höja sina löner från 54 500 kronor till 83 590 kronor i månaden. Lönelyftet beror på att parlamentariker från alla medlemsländer ska ha samma lön: 7442 euro i månaden.

Sverige hade möjlighet att vänta med att införa det nya lönesystemet. De medlemsstater som väljer att vänta med lönehöjningen, som längst till 2019, måste själva stå för parlamentarikernas löner.

– Det är lika bra att vi gör det här nu och inte bara skjuter på problemet, tycker EU-minister Cecilia Malmström till Riksdag & Departement.

Cecilia Malmström säger sig förstå att ett lönelyft under kristider sticker folk i ögonen.

– Det är väldigt mycket pengar. I de här kristiderna förstår jag verkligen att det väcker uppseende. Signalerna från den politiska ledningen i Statsrådsberedningen var mycket tydliga under beredningen av ärendet: Sverige ska inte vänta.

Socialdemokraterna ställer sig bakom löneökningen och motiverar det med att man inte vill se en löneklyfta mellan parlamentariker från olika länder.

Eva-Britt Svensson är EU-parlamentariker för vänsterpartiet och står som första namn på v-listan i årets val. Hon är emot den stora löneökningen hon får om hon blir omvald.

– Jag tycker att redan det lönesystem som vi har i dag är horribelt, säger Eva-Britt Svensson. Jag tycker inte att man ska berika sig på politiskt arbete, säger hon till R&D .

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!