Den röda linjen markerar vägen husarerna hann rida innan det tog stopp i Åmål. De övriga färgerna visar husarernas tidigare ritter.
1 av 2
Den röda linjen markerar vägen husarerna hann rida innan det tog stopp i Åmål. De övriga färgerna visar husarernas tidigare ritter.
De ungerska ryttarnas hästar var i uselt skick och de tre husarerna greps misstänkta för djurplågeri. Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.
2 av 2
De ungerska ryttarnas hästar var i uselt skick och de tre husarerna greps misstänkta för djurplågeri. Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. - Foto: Charlie Riedel/AP/Scanpix

Ungersk "militär" stoppad i Åmål

Den ungerska försvarsmaktens pr-jippo stoppades av Åmålpolisen. Ryttarna, som ridit ända från Ungern, greps misstänkta för djurplågeri.


Husarer

Katalin Biróné Gulyás på den ungerska ambassaden i Stockholm säger till Nyheter24 att långritterna är ett sätt för de ungerska husarerna och militären att bevara ungerska traditioner.

– De vill bibehålla och uppmärksamma ungersk tradition och är organiserade. De har gjort flera ritter i Europa.

En husar är en lätt kavallerist beväpnad i första hand med sabel, men även pistol och lans. Ordet "husar" kommer närmast från ungerskans "huszár och landet har en tradition av husarer som sträcker sig ända tillbaka till 800-talet.

När ryttarna kommit till Sverige skrev de så här på sin hemsida:

"Vi har nått Sverige, människorna här är mycket hjälpfulla och det regnar inte. Vi har ridit väldigt långt i dag och i går. 2536 kilometer väg ligger bakom oss".

Resan från Ungern och hem igen är cirka 900 mil lång.

ÅMÅL. Polisen i Åmål trodde inte sina öron när tipsare ringde in i söndags och sade att tre personer i 1600-talsuniformer ridit in i staden på fyra hästar i usel kondition.

– Vi åkte dit och det visade sig vara tre ungerska husarer, en kvinna och två män, som ridit ända från Ungern hit till Åmål. De började redan i april och målet var att rida till Treriksröset och sedan ta vägen via Finland och Baltikum hem till Ungern igen, säger Tore Lomgård, inspektör vid Åmålpolisen, till Nyheter24.

Blev häktade misstänkta för djurplågeri

Men i stället för vidare färd mot Treriksröset blev det häktet i Åmål för de tre husarerna – misstänkta för djurplågeri. De fyra hästarna, som gått mer än 200 mil, hade rejäla skavsår och var avmagrade. En lokal veterinär kallades till platsen och gjorde bedömningen att de måste vila i minst två månader.

– På tisdagen togs beslut om att omhänderta hästarna. Tydligen har ryttarna gjort den här resan på uppdrag av Ungerns försvarsmakt så de har varit finansierade av den ungerska staten. Det är en pr-grej som gått snett, säger Lomgård.

Husarerna släpptes under tisdagen – kan slippa åtal

Efter tre dagar i häktet har nu de tre ryttarna släppts. De är fortfarande misstänkta för djurplågeri, men eftersom det är ett brott som kräver uppsåt är det osäkert om de kan åtalas. Vad som händer med hästarna och resan hem till Ungern är fortfarande oklart.

– Ryttarnas inställning är ju att det här inte är en fråga om djurplågeri, det var inte deras avsikt. Men hästarna hade ordentliga skavsår och det är klart att det blir så under en så lång ritt. Det är den ungerska staten som har ansvar för att hämta hem hästarna igen, säger Lomgård.

/
/
/
Mal
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.