Översvämmningsmyggor är mer intensiva än skogsmyggor.
1 av 2
Översvämmningsmyggor är mer intensiva än skogsmyggor. - Foto: Göran Widerberg / SCANPIX
Myggforskaren Jan Lundström.
2 av 2
Myggforskaren Jan Lundström. - Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX

Myggexperten: "Ha inte sex i buskarna"

Myggen väntas bli ilskna i sommar.


Vad gör man efter att ha blivit biten?

För att slippa se ut som att ha blivit drabbad av böldpesten har myggforskaren ett hett tips:

– Försöka att låta bli att röra. Kroppens poliser blir alldeles till sig om man börjar klia och det blir stora bölder. Rör man inte bettet försvinner det, säger han till Nyheter24.

Sommarplågan uteblir inte i år heller och trist nog väntas myggen bli fler än i fjol. I norr kommer skogsmyggen att härja och i Mellansverige varnar man för översvämningsmyggen.

Vad är skillnaden mellan skogs- och översvämningsmyggor?

– Skogsmyggen har bara en generation, de kommer i juni och är borta i slutet av sommaren. Översvämningsmyggen däremot kan ha flera generationer, de kommer efter varje liten översvämning, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala Universitet, till Nyheter24.

Vissa mer utsatta än andra

Att en del får mer myggbett än andra har tidigare sagts bero på vilken blodgrupp man har. Det är dock något som Lundström bestämt avfärdar.

Och det här med att sexuella människor får mer myggbett?

– Kåta och fulla får mer myggbett, säger han och fnissar.

Därefter förklarar forskaren att det kommer från en norrman vid namn Reidar Mehl som för några år sedan gick ut i media och förklarade att kåta och fulla människor blir värst myggdrabbade.

– Med lite humor kan man ju se att det stämmer. Myggen kommer lagom till midsommar och vad gör svenskarna då? Jo super och guppar i buskarna. Då ligger man där med baken i vädret och myggorna slår till.

Det enda forskarna vet med säkerhet är att myggor gillar olika personers kroppslukter. Något som dessvärre är svårt att göra någonting åt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!