Polisernas kollega misstänktes ha slagit sin son. Men ingen anmälan upprättades. OBS polisen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.
Polisernas kollega misstänktes ha slagit sin son. Men ingen anmälan upprättades. OBS polisen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Poliser struntade i att anmäla misstänkt barnmisshandel

En pojke ringde till polisen och sade att hans pappa, som är polis, slog honom – men poliserna upprättade ingen anmälan. Nu har en utredning mot de två högt uppsatta poliserna inletts och polismyndigheten anser att poliserna ska straffas.


JÖNKÖPING. Den 31 augusti 2011 fick polisen i Jönköping ett samtal från en pojke som berättade att han blivit slagen av sin pappa som är polis. Men de två ansvariga poliserna struntade i att upprätta en anmälan eftersom de, efter ett besök hos pojken, ansåg att något brott inte begåtts. Nu får de hård kritik av polismyndigheten i Jönköpings län och riskerar att straffas.

– Det ska alltid upprättas en anmälan. Det finns regler för hur vi ska agera när någon polisanställd blir anmäld och där finns det inte utrymme för att vi ska göra någon egen bedömning. Jag vet inte hur de här poliserna har tänkt och tyckt, säger Elisabeth Hammar chefsjurist på polismyndigheten i Jönköpings län, till Nyheter24.

Kan få löneavdrag och varnas

Poliserna gjorde bedömningen att ingen misshandel hade begåtts, men är ändå tvingade att upprätta en polisanmälan eftersom en polisanställd varit misstänkt. Varför ingen anmälan upprättades är oklart. De båda poliserna skyller på varandra. Och nu är det upp till polisens personalansvarsnämnd att bedöma om poliserna gjort rätt eller fel.

– De riskerar inte att få sparken. Det är löneavdrag eller varning som är aktuellt. Får man flera varningar kan man ju dock börja fundera på om något inte stämmer, säger Elisabeth Hammar.

BRIS: "Vanligt att barn inte blir tagna på allvar"

Barnens rätt i samhällets (BRIS) presschef Cecilia Nauclér vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger till Nyheter24 att myndigheter ofta väljer att tro på vuxna framför barn.

– Vi har väldigt många fall där barn inte blir tagna på allvar, där ett åtal läggs ner eller en anmälan inte går vidare. Det är tyvärr alldeles för vanligt att barn inte blir trodda när de faktiskt tar mod till sig och gör en anmälan.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.