I Uppland ligger Tierps kommun med orten Mehedeby.
I Uppland ligger Tierps kommun med orten Mehedeby.

"Bärplockarna står utanför vår dörr"

De bulgariska bärplockarnas situation i uppländska Mehedeby förvärras sedan många inte har pengar eller mat. "Problemet är utanför vår dörr, de står där nu".


Fri rörlighet i EU
Eftersom Bulgarien är ett EU-land kan dess medborgare resa fritt inom EU och uppehålla sig i Sverige upp till tre månader utan visum. Sedan thailändska bärplockare utnyttjades att arbeta i svenska skogar förra året, ändrade Migrationsverket reglerna för bärplockare utanför EU som kommer hit, och numera ställs en rad krav på företaget som tar hit personalen, till exempel lönegarantier vid dålig bärskörd. 

Sådana regler saknas emellertid inom EU, där personer inte behöver arbetstillstånd och inte är garanterad minimilön. Många företag vill därför anställa personer från till exempelvis Bulgarien – där arbetslösheten är hög. 
De cirka 400 bulgariska bärplockare som befinner sig i skogarna kring uppländska Mehedeby blir allt mer desperata. Tatiana Petrova, ambassadråd på Bulgariens ambassad i Stockholm säger till Nyheter24 att bärplockarna som kommit till de uppländska skogarna i hopp om att tjäna stora pengar, "har blivit hitlurade" och eftersom det inte har funnits riktiga avtal, och ont om bär att plocka, så har det heller inte blivit många kronor i utbetalad lön. 

– Vi försöker hjälpa dem genom att köpa mat och vatten för våra egna pengar, men vi finansierar inte deras hemresor, säger Tatiana Petrova, och klargör att problemet kommit till Stockholm.

– De har kommit hit till ambassaden, de står utanför vår dörr nu!

Hur ska de komma hem om de inte har några egna pengar?

– Vi försöker ta kontakt med deras familjer och vänner, för att se till så att dessa betalar för hemresan, men bärplockarna säger bara att de inte har några familjer eller vänner, så nu försöker vi få deras hemkommuner att betala.

- Hittills har vi fått de lokala borgmästarna att betala hemresan för tio personer. 

Men det rör sig om cirka 400 personer som är här?

– Vi vänder oss till bulgariska myndigheter och ber om hjälp – nu väntar vi på att få skicka hem tjugo personer till.

För att problemet inte ska upprepa sig i framtiden vill Tatiana Petrova se att Bulgarien varnar sina medborgare att åka till Sverige.

– Vi jobbar med bulgarisk media så att de ska upplysa människor om att inte åka till Sverige utan ett ordentligt arbetskontrakt.

När Nyheter24 pratar med Yvette Axelsson, kommunchef i Tierps kommun där orten Mehedeby ligger, blir hon förvånad över att ambassaden säger att de kan hjälpa till.

– Vad bra att jag fick den informationen – de sa till oss att de inte kunde göra något.

Vad gör ni för att hjälpa till?

– Vi har ställt ut vattentankar och latriner. När det gäller mat och biljetter hem så kommer det genom hjälp utifrån, vilket går genom socialtjänstlagen, och där måste man göra en individuell bedömning. 

- Det är faktiskt ingen som har kommit och frågat om hjälp än så länge. 

Vad gör ni för att problemet inte ska upprepas?

Vi kan inte göra mycket utifrån det regelverk vi har, men efter semestern ska alla sitta ner – kommun och bäruppköpare - och försöka förhindra att det upprepar sig, det är ju första gången det händer.

Lokalpersoner har kommit till campingplatsen där bulgarerna uppehåller sig och hotat dem – vad säger du om det?

– Det är väldigt olyckligt, och enligt byborna beror det på att bärplockarna, ska ha tagit sig in till Mehedeby och rotat i soptunnor. 

– Jag hoppas att vi tillsammans med andra myndigheter kan hitta en lösning på det här – det ligger i allas intresse.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.