- Foto: Scanpix

Polisens nya taktik

Polisens senaste vapen mot de kriminella gängen i Eskilstuna är att "gå på dem innan de begår brott". Så ska man förhindra att de skjutningar som på senare tid har skakat staden ska upprepas.


Detta har hänt
Tre skjutningar, där den första inträffade den 31 juli, har skakat Eskilstuna och två män har förts till sjukhus med skjutskador i benen. Polisen misstänker att det fins ett samband mellan dåden och att de är narkotikarelaterade. Under tisdagen höll Eskilstuna kommun en manifestation mot våldet.

ESKILSTUNA. Nyheter24 har rapporterat om skjutningar i Eskilstuna den senaste tiden, och i måndags greps en 28-åring som har varit inblandad i två av skjutningarna, beväpnad med en kniv när polisen stoppade honom i en rutinkontroll

Enligt Lars Franzell, kriminalkommissarie på polisen i Eskilstuna, är rutinkontrollen ett medvetet val för att sätta stopp för våldet i staden.

– Vi gör det i brottsförebyggande syfte, och antar att de bär vapen. Vi går på dem och är proaktiva – och förhindrar fortsatta skjutningar, säger Lars Franzell till Nyheter24.

28-åringen kommer under måndagen delta i förhandlingar i tingsrätten, men i övrigt finns det inga misstänkta till det eskalerande våldet.

– Vi försöker få brottsoffren att prata men de vill inte. Personer ur de kriminella grupperingarna pratar inte med polisen, så är det bara, klargör Franzell.

Men vet ni vad som har hänt?

– Vi har ett hum om vad som har hänt, men vi vill lämna fakta och inte antagande. 

Polisen kommer att fortsätta luta sig på polislagen som säger att polisen får visitera personer som de tror kan bära vapen, och samtidigt att öka insatserna mot gängbildning.

– Vi försöker hålla koll på gängen – vi kommer ha fler poliser ute redan i helgen, och öka våra insatser. 


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!