Högg ihjäl sambon med filékniv – döms för mord

Den 41-åriga kvinnan som högg ihjäl sin 49-årige sambo på midsommarafton döms för mord.


"Tack för kniven, den funkade"

Flera av åklagarens bevis trasade sönder kvinnans historia. Bland annat ska hon ha berättat för en vän att hon mördat sin pojkvän. 

"...vet du vad det värsta är försöker han sova också, försöker han låtsassova, så då hugger jag han ytterligare en gång", ska kvinnan ha sagt till en vän enligt förundersökningsprotokollet. 

Under tiden i häktet har kvinnan även skrivit ett brev till sin gamla chef som hon fått en kniv i julklapp av.

"Tack för kniven, den funkade".

GÄVLE. Natten till midsommarafton höggs den 49-årige mannen till döds i en soffa i en stuga i Högbo. Hans sambo, en 41-årig flerbarnsmamma, har hela tiden hävdat nödvärn. Men Gävle tingsrätt anser att hon agerat i berått mod och dömer kvinnan för mord.

– Tingsrätten finner övertygande bevisning om att den tilltalade gjort sig skyldig till den gärning som åklagaren påstår (mord). Hon ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning i syfte att undersöka om det finns möjlighet att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård, sade domaren Anita Wallin Wiberg i rätten.

Rätten gör bedömningen att en rättspsykiatrisk undersökning är ett måste innan ett eventuellt fängelsestraff kan utdömas. Undersökningen kommer att ta ungefär fyra veckor och ska kartlägga om kvinnan led av en allvarlig psykisk störning under tidpunkten för mordet. 

Det var under natten till midsommarafton som kvinnan högg sin sambo till döds med en filékniv. Hon menar att hon agerat i nödvärn efter att sambon tagit strypgrepp på henne. Men enligt rätten stack hon sin man när han låg och sov i soffan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!