Enligt föräldrarna har alla barn varit beroende av att sitta i rullstol.
Enligt föräldrarna har alla barn varit beroende av att sitta i rullstol. - Foto: Erik Svensson / SCANPIX

Syskon omhändertas efter fejkad sjukdom

Under flera år har barnen i en familj suttit i rullstol och undersökts av läkare runt om i landet för olika smärtor. Trots att de i själva verket inte varit sjuka. Nu har förvaltningsrätten beslutat att de ska omhändertas.


Münchhausens by proxy

Münchhausens by proxy är en psykisk sjukdom som innebär att en eller flera personer fungerar som ombud för någon annan som helt ogrundat uppges vara sjuk. Vanligen är det en förälder som påstår att dess barn lider av olika symptom, vilket leder till att barnet i fråga tvingas utsättas för flera undersökningar, helt i onödan. Något som i vissa fall lett till att barn avlidit på grund av föräldrarnas agerande.

Münchhausens by proxy (som är besläktad med Münchhausens- syndrom där någon medvetet ljuger och påstår sig vara sjuk) är extremt ovanligt - i Sverige förekommer omkring tre till tio fall per år. 

Ett av barnen ska ha gått på olika kontroller i åtta år och ett annat haft ont överallt på hela kroppen, utan att några läkare kunnat förklara varför. Men när sjukvården uppgett att man inte kunnat hitta några fel har föräldrarna visat missnöje och snabbt kommit med nya symptom.

Alla barn i familjen har dessutom varit eller är beroende av rullstol. Men vid vissa tillfällen då sjukvårdspersonal fått barnen att tänka på annat har de plötsligt kunnat röra sig utan några större problem. Liknande situationer har uppstått vad gäller beskrivningen av barnens symptom som visat sig vara olika beroende på om föräldrarna varit med eller inte, skriver UNT.

Läkare anmälde

Trots att både läkare och skolpersonal under åren larmat om att något inte stått rätt till har inget skett. Inte förrän i våras då en läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala gjorde en anmälan till socialtjänsten om att två av barnen satt i rullstol utan att det fanns några medicinska skäl. Då reagerade plötsligt myndigheterna och barnen togs in på ett utredningshem, varpå det visade sig att de klarade allt mer så länge föräldrarna var frånvarande. 

Föräldrarna misstänks nu ha fastnat i en sjukdomsfixering och tros lida av syndromet Münchhausens by proxy, varpå förvaltningsrätten i Uppsala beslutat att barnen ska omhändertas, skriver UNT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!