Flera ungdomsfester fick oväntat besök av polisen.
Flera ungdomsfester fick oväntat besök av polisen. - Foto: SCANPIX

Polisen blev bjuden på fest

Föräldrarna dissade polisens erbjudande om att åka hem till ungdomar som lämnats ensamma. Men flera andra tips kom in.


"Tar alkoholen och ringer föräldrarna"

André Jonsson om vad polisen gör när de kommer till ungdomsfesterna:

– Det vi strävar efter är att ta alkohol från dem som är under 20 år. Det är steg ett och sedan kontaktar vi föräldrarna och berättar vad som hänt. Men vissa gånger är det inte praktiskt möjligt, är det 50 ungdomar på en fest och vi är två poliser så går det ju inte. 

Om hur ungdomarna reagerar när polisen kommer:

– Det är ganska blandat. Vissa blir förbannade, vissa blir ledsna och gråter. Men väldigt många förstår att de gjort fel och köper det. De vet att de inte får dricka alkohol om de är under 18 år. 

På sin Facebooksida har Umeåpolisens ungdomsenhet besvarat frågor om varför de erbjuder sig att titta till ungdomar som lämnats ensamma hemma.

UMEÅ. I lördags skickade polisen i Umeå ut ett meddelande på Facebook om att de kunde titta till ungdomar som lämnats ensamma hemma under helgen. Polisens nya metod uppmärksammades stort och fick mycket kritik.

Men André Jonsson vid polisens ungdomsenhet var nöjd med responsen – trots att inga oroliga föräldrar hörde av sig.

– Nej, det var inga föräldrar som nappade direkt och ville att vi skulle åka förbi. Men vi lade ut det sent så folk kanske inte hann med. Däremot fick vi in lite andra tips om saker som rörde ungdomar och alkohol, säger Jonsson till Nyheter24.

"En FF-fest där mamman inte förvarnats"

Tipsen handlade om några ungdomsfester runt om i Umeå som polisen hann besöka under natten. Men Jonsson berättar att tillställningarna var relativt lugna.

– En av dem var lugn och städad fast flera minderåriga drack alkohol. Sedan var det en FF-fest där mamman inte hade förvarnats och plötsligt satt det åtta till tio ungdomar och drack i hennes vardagsrum.

Var det tips som ni aldrig skulle fått om det inte varit för statusuppdateringen?

– Ja, det får man väl säga. Det är inte jättevanligt att vi får konkreta tips på Facebooksidan om saker som händer just nu som vi kan ta tag i direkt. Efter det här inlägget fick vi en del tips, så några måste ha hajat till och insett att det går att kontakta polisen på det här viset. 

Kör ni igen nästa helg?

– Det utgår jag ifrån att vi ska. Som vi skrev på Facebook så är det här något vi gör när vi har luckor i arbetspasset. Vi har ingenting att förlora, de festerna som spårar ur ska vi förr eller senare på ändå. Då kan vi lika gärna komma tidigt.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.