Vittnet trodde att det var riktiga vapnen. Polisen kallades in men det visade sig att det handlade om soft air guns.
Vittnet trodde att det var riktiga vapnen. Polisen kallades in men det visade sig att det handlade om soft air guns. - Foto: FACEBOOK / HUDDINGE POLISEN

Soft air guns orsakade stort polispådrag

Fyra personer i ett skogsparti, en med vad som såg ut som en AK4. Polisen var snabbt på plats och drog vapen. Men det visade sig att det handlade om soft air guns.


Soft air guns

Vapnet jämställs juridiskt med luftgevär. Åldersgränsen för att ha ett är 18 år.  Det är inte tillåtet att låna ut ett airsoftvapen om det kan antas att låntagaren kommer att missbruka vapnet eller om låntagaren är under 18 år.

HUDDINGE. Med rubriken "Ungdom ihjälskjuten av polis" skriver polisen i Huddinge på sin Facebooksida hur ett stort pådrag hade kunnat sluta riktigt illa. Under lördagskvällen ringde en person till polisen och sa att den sett tre till fyra personer gå upp i ett skogsparti i Västerhaninge. Den ena med ett vapen som såg ut som en AK4. 

Kallat på helikopter

Två polispatruller och hundförare tog sig till platsen, samtidigt som helikopter var på väg i fall personerna skulle försvinna.

– Med dragna vapen avancerade vi i skogspartiet och kunde efter bara knappt hundra meter få syn på dessa personer, varav en höll i en pistol, skriver polisen på Facebook.

Riktade vapen

Personerna i skogen blev kommenderade att lägga sig ned. När polisen kom fram  visade det sig att vapnen var soft air guns.

– Det sker med jämna mellanrum att vi åker ut på sådant här, säger Hesam Akbari, informationsansvarig för Södertörn polismästardistrikt till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är både ungdomar och äldre som använder dem. Det har hänt att de har använts vid bland annat personrån. Det kan vara svårt att se om de är riktiga eller inte förrän man ser dem på nära håll.

Riskerar att skjutas

På Facebooksidan vädjar polisen till de som håller på med soft air guns vapen att de ska göra det på rätt ställe - innan någon med ett plastvapen i handen blir skjuten av polis.

– Vapnet kan vara skarpt och det kan vara falskt larm. Vi är till för att skapa trygghet och gör bedömningar från gång till gång hur stora insatser vi ska göra, säger Hesam Akbari.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.