Måndag 27 Jun
Stockholm

Tintin kastas ut - "Bokbål på Plattan?"

Inget mer Tintinläsande på Kulturhusets ungdomsbibliotek.
1 av 2
Inget mer Tintinläsande på Kulturhusets ungdomsbibliotek. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri.
2 av 2
Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

UPPDATERAD. Kulturhusets konstnärlige ledare ville plocka bort Tintin-albumen från barnbiblioteket. Det talades om bokbål och censur - men efter ett par timmar gjorde de en pudel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Behrang Miri. Det är mannen på den man som på tisdagen får utstå hårdast kritik, antagligen i hela Sverige. Han är konstnärlig ledare på Kulturhuset och ska kasta ut Tintinalbum från ungdomsbiblioteket Tiotretton, rapporterar DN.

– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande. Tintin speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt, säger han till tidningen.

Reaktionerna på beslutet lät dock inte vänta på sig. Ord som bokbål och censur har kastats friskt mellan folk på Twitter på tisdagsmorgonen. Bland annat flera författare har rasat - såsom Peter Birro och "Sune"-författaren Anders Jacobsson.

Flera har också kort och gott ifrågasatt om det ens får någon effekt på barnen.

Även från politiskt håll har det varit starka reaktioner, som här från socialminister Göran Hägglunds (KD) presschef Johan Ingerö.

Efter nyheten om att Tintinalbumen kommer att finnas kvar på Serieteket på Kulturhuset har dock vissa ändrat uppfattning, såsom Galagos Johannes Klenell.

Andra försökte genast göra något roligt av sin reaktion i stället, bland annat genom att koppla till gårdagens stora politiska nyhet.

Uppdatering 11.30: Efter den massiva kritiken under tisdagsmorgonen backade Kulturhuset från planerna och Behrang Miri gick ut med att det är fel att plocka bort litteratur. Detta har lett till flera roliga reaktioner på Twitter:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.