Inget mer Tintinläsande på Kulturhusets ungdomsbibliotek.
1 av 2
Inget mer Tintinläsande på Kulturhusets ungdomsbibliotek. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri.
2 av 2
Kulturhusets konstnärlige ledare Behrang Miri. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Tintin kastas ut - "Bokbål på Plattan?"

UPPDATERAD. Kulturhusets konstnärlige ledare ville plocka bort Tintin-albumen från barnbiblioteket. Det talades om bokbål och censur - men efter ett par timmar gjorde de en pudel.


Behrang Miri. Det är mannen på den man som på tisdagen får utstå hårdast kritik, antagligen i hela Sverige. Han är konstnärlig ledare på Kulturhuset och ska kasta ut Tintinalbum från ungdomsbiblioteket Tiotretton, rapporterar DN.

– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande. Tintin speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt, säger han till tidningen.

Reaktionerna på beslutet lät dock inte vänta på sig. Ord som bokbål och censur har kastats friskt mellan folk på Twitter på tisdagsmorgonen. Bland annat flera författare har rasat - såsom Peter Birro och "Sune"-författaren Anders Jacobsson.

Flera har också kort och gott ifrågasatt om det ens får någon effekt på barnen.

Även från politiskt håll har det varit starka reaktioner, som här från socialminister Göran Hägglunds (KD) presschef Johan Ingerö.

Efter nyheten om att Tintinalbumen kommer att finnas kvar på Serieteket på Kulturhuset har dock vissa ändrat uppfattning, såsom Galagos Johannes Klenell.

Andra försökte genast göra något roligt av sin reaktion i stället, bland annat genom att koppla till gårdagens stora politiska nyhet.

Uppdatering 11.30: Efter den massiva kritiken under tisdagsmorgonen backade Kulturhuset från planerna och Behrang Miri gick ut med att det är fel att plocka bort litteratur. Detta har lett till flera roliga reaktioner på Twitter:

/
/
/
/
Senaste nytt

AI skriver hemtentor – fler studenter fuskar

Så mycket dyrare blir frimärket

Postnord höjer priset på frimärken. Från 1 januari kostar portot 18 kronor för ett brev på 50 gram. För brev som väger 100 gram blir priset 36 kronor.

Allt lägre inflation i eurozonen

Inflationen i euroländerna är nere på 2,4 procent på årsbasis i november, enligt preliminär samlad statistik från Eurostat. Nästan samtliga euroländer visar dessutom upp en negativ inflation på månadsbasis, jämfört med oktober.

Marknaden säker: ECB sänker i april

Sannolikheten för att Europeiska centralbanken (ECB) efter aprilmötet 2024 har sänkt sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter) är nu i princip 100 procent, om man tittar på prissättningen på räntemarknaden.

Förskolor i utsatta områden behöver utvecklas

1 timme sedan
En bra förskola är viktig för att motverka utanförskap och segregation, enligt Skolinspektionen. Men en ny rapport från myndigheten visar att 17 av 30 granskade förskolor i socioekonomiskt utsatta områden behöver utveckla kvaliteten.

Dom: Tyskland måste genast minska utsläpp

1 timme sedan
Tyska regeringen måste omedelbart vidta åtgärder för utsläppsminskningar, enligt en dom i kammarrätten i Berlin-Brandenburg. Det rapporterar Süddeutsche Zeitung.