En polis bröt armen på en 19-årig tjej när hon misstänktes för att ha försökt planka. Nu blir han chef.
En polis bröt armen på en 19-årig tjej när hon misstänktes för att ha försökt planka. Nu blir han chef. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Polis bröt 19-årig tjejs arm - nu blir han chef

En 19-årig tjej misstänktes för att ha plankat på tunnelbanan. Då bröt polisen hennes arm. Nu blir polismannen befordrad till chef.


Gått introduktionskurs

Polismannen fortbildade sig under sig under sin omplaceringstid och fick gå en introduktionskurs för stationsbefäl där han blev en av de utvalda. Häromdagen fick han ett förordnande på sex år, skriver Aftonbladet.

STOCKHOLM. För mindre än ett år sedan dömdes polismannen för att ha brutit armen på en 19-årig tjej efter att hon misstänktes ha plankat på Stockholms centralstation.

19-åringen blev tagen till ett avskilt rum där händelsen ska ha ägt rum.

Polismannen åtalades för misshandel men dömdes under rubriceringen vållande till kroppsskada. Han hävdade att tjejen hade ramlat i golvet och slagit sig men en rättsläkare konstaterade att benet brutits genom en vridande rörelse, som 19-åringen också vittnar om.

Blivit befordrad

Nu har polismannen blivit befordrad till stationsbefäl på en av Sveriges största polisstationer, rapporterar Aftonbladet.

– Det här kan tolkas som att ledningen tycker att hans brott är acceptabla, säger andra poliser som är kritiska, till Aftonbladet.

Polismannen har flera anmälningar mot sig sedan tidigare och har dömts för att ha gjort olovliga dataslagningar. 

Får stöd

Men polismannen får även stöd.

– Han är avdömd och klar, han skulle inte bli av med jobbet, han ska fortsätta sin karriär inom polisen. Och i sin nya tjänst har han svarat väldigt bra, han är en av de bättre, säger Tony Sörensen, chef för Norrmalmspolisen.

Tony Sörensen ser inte hur polismannens nya placering kan få det att framstå som att arbetsgivaren har överseende med vad som hänt.

– Nej, egentligen inte. Han har haft en karantänstid ända sedan händelsen och har fått stå både medialt och internt vid skampålen. Alltså, ingen kommer in och blir stationsbefäl utan att vara duktig, säger han till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.