Samordningsnummer möjliggör svarta bilaffärer för miljontals kronor.
1 av 3
Samordningsnummer möjliggör svarta bilaffärer för miljontals kronor. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning / Montage
Inga myndigheter känner till, eller gör något åt, den omfattande bilhandeln.
2 av 3
Inga myndigheter känner till, eller gör något åt, den omfattande bilhandeln. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning
Bilarna körs från Sverige med slutdestination Västafrika.
3 av 3
Bilarna körs från Sverige med slutdestination Västafrika. - Foto: Faksimil Uppdrag granskning

Här pågår svart bilexport för miljontals kronor

Avancerad svart bilhandel för miljontals kronor pågår för fullt i Sverige - mitt framför myndigheternas blinda ögon.


Samordnings- nummer

Är ett nummer som svenska myndigheter kan använda som identitet på personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Det kan bland annat röra utländska personer som är i Sverige för tillfälligt arbete, som studerar, pendlar från grannland eller är patient på svenskt sjukhus.

Samordningsnumret ser ut som ett personnummer med enda skillnaden att talet 60 adderats till födelsedagen. 

GÖTEBORG. Hassan är 23 år, bosatt i Borås och äger omkring 1 500 bilar. Han köper i snitt en ny bil om dagen, kontant och utan kvitto. Därefter körs bilarna till en gigantiskt gammal parkering varifrån färden sedan fortsätter ut i Europa med slutdestination Västafrika. 

Uppdrag granskning har tittat närmre på en industri som involverar ett stort antal personer och omsätter enorma summor pengar. Allt utan att en enda krona betalas i skatt.

Samordningsnumret gör det möjligt

Flera personer med avställda gamla bilar berättar samma sak - hur de blivit uppringda av någon som sett bilen i avställningsregistret och som erbjuder sig att köpa fordonet för en skälig summa pengar. Affärerna genomförs, ägarbevis skrivs och bilen körs i väg.

– Jag tyckte att numret såg konstigt ut, säger Gösta Andersson till Uppdrag granskning.

Numret han syftar till är de siffror som skrivs på ägarbeviset, vanligen personnumret. Men det var något som inte stämde med personnumret på Göstas bils köpare.

– Men han förklarade att det var ett företags organisationsnummer.

Det var det inte. Numret var ett personnummer med enda skillnaden att födelsedagens datum adderats med talet 60 och blivit ett så kallat samordningsnummer, utfärdat av Skatteverket och Transportstyrelsen till utländska personer på tillfälligt arbete i Sverige.

Strid ström av biltransporter

I Göteborg finns en gammal parkering där det dagligen pågår ett stort flöde av bilar. Det är bilar som köpts av privatpersoner runt om i Sverige av personer med samordningsnummer, precis som i Göstas fall. Bilarna kommer till Göteborg för att därefter fraktas vidare till Västafrika där de säljs till nära fem gånger värdet av det svenska priset. 

Nästan 20 000 bilar står registrerade på några få personer med samordningsnummer. Trots det har Transportstyrelsen inte reagerat. Totalt är dessa personer skyldiga miljontals kronor, men eftersom bilarna är registrerade på samordningsnummer och inte personnummer är det omöjligt att spåra vem som står bakom. Och ett och samma samordningsnummer kan användas av flera olika personer. 

– Har man en gång fått ett samordningsnummer så har man kvar det. Det finns inget bäst före datum, säger Mikael Udd på Skatteverket, till Uppdrag granskning.

Det gäller för alltid, behöver inte vara kopplat till någon adress och personen som en gång fått det behöver inte ens vara vid liv.

Han finns inte

Uppdrag granskning lyckas till sist spåra Hassan från Borås. Han finns inte. Det enda som existerar är ett samordningsnummer från år 2007 som används flitigt för att köpa begagnade bilar.

Svarthandeln visar ett system fullt av luckor där myndigheterna står både ovetande och helt utan lösningar, samtidigt som affärerna blomstrar som aldrig förr.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.