Tisdag 28 Sep
Stockholm

Lundsberg får böter på halv miljon

Lundsbergs skola får betala en halv miljon i skadestånd för att mobbingen ska upphöra.
Lundsbergs skola får betala en halv miljon i skadestånd för att mobbingen ska upphöra. Foto: SCANPIX SWEDEN

Skolinspektionen har beslutat att ge Lundsbergs skola böter på en halv miljon för att stoppa kränkningen på skolan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

VÄRMLAND. Som Nyheter24 tidigare rapporterat är samtliga internatskolor i Sverige under Skolispektionens lupp då samtliga har anmälts för mobbning, elever emellan. 

Olåsta dörrar

I Skolinspektionens senaste rapport beskrivs hur elever känner sig kränkta på grund av sin ålder. Det poängteras även att många elever känner en tveksamhet inför att låsa dörren till sina elevrum om nätterna.

Skolinspektionen skriver i sin rapport: 

"Enligt skolans tradition har dörrarna till elevrummen varit olåsta. Detta har möjliggjort att besök med olika former av kränkningar samt stölder har kunnat genomföras. I intervjuer uppger personal att eleverna nu har möjlighet att låsa sina rumsdörrar eftersom alla fått nycklar till sina rum... personal uppger i intervjuer att det enligt tradition är ett sätt att visa att man ingår i gemenskapen genom att inte låsa sin dörr."

Köpa godis åt de äldre eleverna

I rapporten framkommer också att de yngre eleverna på skolan får gå ärenden åt de äldre. Exempelvis att hämta ett glas vatten eller köpa godis. Men tonen är inte befallande från de äldre eleverna, mer vädjande, vilket gör det svårt för personalen att avgöra om det är påtvingade eller frivilliga tjänster.

Trots Skolinspektionens varnande finger och granskningsrapporter utsätts fortfarande Lundsbergs elever för kränkning.

Det vite Skolinspektionen beslutat om att förelägga på 500 000 kronor ska få Stiftelsen Lundsbergs skola att "skyndsamt rätta till allvarliga brister i arbetet med att förebygga och förhindra kränkande behandling på Lundsbergs skola i Storfors".

– Alla elever har en oavvislig rätt till en trygg skolmiljö. Utsatta elever på en internatskola är i en extra svår situation, eftersom de inte kan gå hem och den direkta kontakten med föräldrar och andra utanför skolan är begränsad, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Skolinspektionen, i ett pressmeddelande. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela