Avslöjandena om hur döda djur förvarats i frysboxar väcker starka känslor.
1 av 3
Avslöjandena om hur döda djur förvarats i frysboxar väcker starka känslor. - Foto: Kalla fakta
Parken Zoo:s egen facebooksida är full av kritiska kommentarer.
2 av 3
Parken Zoo:s egen facebooksida är full av kritiska kommentarer. - Foto: Parkens Zoo /pressbilder
Utrotningshotade djur avlivades för att ge plats åt nya.
3 av 3
Utrotningshotade djur avlivades för att ge plats åt nya. - Foto: Parkens Zoo /pressbilder

Vi fryser in världens djur

Samtidigt som nya skandaler om svenska djurparker avslöjas växer hatet på nätet. Nyheter24 har pratat med initiativtagarna till några av de största protestgrupperna.


Kritiken på Facebook

Grupper som på mindre än 24 timmar fick över 1 000 likes:

Bojkotta parken zoo Eskilstuna – 2 812 likes.

Bojkotta Parken Zoo! – 1 856 likes.

Vi som vill stoppa den dåliga hanteringen av djuren på djurparken – 1 346 likes.

Stäng Parken Zoo, låt inte skattepengar gå till djurplågeri – 1 187 likes.

ESKILSTUNA. Parken Zoo:s officiella facebooksida har varit minst sagt välbesökt sedan avslöjandet om hur utrotningshotade djur avlivats och placerats i frysar. Hundratals människor har kommenterat och reaktionerna är starka. 

Det är allt från hot mot personalen, kränkande påhopp på djurparkschefen Helena Olsson till uppgivna kommentarer om bristen på empati. I flera kommentarer delas kontaktuppgifter till anställda (för att därefter tas bort av sidans moderator).

Protestgrupperna växer

Samtidigt som djurparkens egna sida fortsätter att kommenteras har en rad protestgrupper bildats för att öppet visa sitt missnöje mot Parken Zoo.

En av de största är Bojkotta parken zoo med nära 2 000 medlemmar. Grundaren vill vara anonym men säger till Nyheter24 att han startade gruppen för att visa sitt missnöje.

– Det är mitt bidrag till att försöka säga ifrån.

Jim Izor Gustafson, 23, står bakom sidan Vi Som Vill Stoppa Den Dåliga Hanteringen Av Djuren På Djurparken.

– Syftet med gruppen är att få folk att förstå att många tillsammans kan göra en förändring och kanske sätta ner foten mot de högre makterna. Vi är klara med vårt budskap. Sparka cheferna så är vi nöjda, säger han till Nyheter24.

Gruppen startades i onsdags kort efter att Kalla Fakta sänt sitt program. På kort tid har över 1 300 personer gillat sidan och antalet fortsätter att öka.

Vill sparka cheferna

– Många vill egentligen att dessa chefer och ansvariga ska råka väldigt illa ut. Andra vill ändra hur situationen ser ut just nu, säger Jim och fortsätter:

– Gruppen ska leda till att det blir en förändring. Är vi tillräckligt många så reagerar mer folk på att det dom gör är fel.

Parallellt med facebookgruppen har Jim tagit initiativet till att starta en namninsamling i hopp om att cheferna ska sparkas. På mindre än ett dygn har över 1 000 personer skrivit under. 

– Jag är engagerad på många sätt och jag skulle kunna gå längre för att hjälpa till att få bort den dåliga hanteringen av djuren. Det är inte normalt att göra som djurparkerna håller på. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!