Ungdomar är för lättpåverkade och inblandad i fler olyckor.
1 av 2
Ungdomar är för lättpåverkade och inblandad i fler olyckor. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Därför ska körkortsåldern höjas till 25 år.
2 av 2
Därför ska körkortsåldern höjas till 25 år. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Experterna: "Höj körkortsåldern till 25"

En av landets främsta forskare på trafikolyckor vill göra utbildningen gratis och få äldre bilförare på vägarna. Men de har glömt en sak.


16-årsgräns vanligast i USA

I Sverige måste du vara 18 år för att ta ditt körkort. I USA får du däremot ta körkort när du fyllt 16 år, men det varierar från stat till stat och även där har vissa stater 18-årsgräns.

Arbetslösheten bland unga är ett av de mest debatterade ämnena i dag. Ett av kraven för att faktiskt få ett jobb är att personen har ett körkort. Och som vi alla vet är det inte lätt att ta det. Men i framtiden kan det inte bara vara uppkörningen och teoriprovet som är det stora hindret för ungdomarna

Enligt professor Ulf Björnstig är ungdomar lättpåverkade, kör ofta för fort och är överrepresenterade i svåra trafikolyckor. Därför tror han att en höjning av körkortsåldern till 25 år skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt och minska olyckorna. Samtidigt vill han att det ska bli gratis att ta körkort, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Och Björnstig är inte ensam om sin åsikt. Nils-Petter Gregersen, forskningschef vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har gjort samma uträkningar och kan konstatera att de svåra trafikolyckorna skulle minska, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!