"Skogsturken"-platsen kan nu bli k-märkt

Internetfenomenet "skogsturken" har setts av miljoner personer och lika många känner till frasen "vem vare som kasta". Centerpartiet vill nu kulturmärka platsen där allt spelades in.


"Too Serious"

Originaltitel på filmen var ”Too serious”. På Flashback togs den emot med glädje och uttrycket ”skogsturk” myntades. Resten är historia – skogsturken och de två frisbeekastande killarna har sedan dess varit uppe i riksmedia och blivit en nationell kulturell referenspunkt.

VÄSTERÅS. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur nätfenomenet och uttrycket "skogsturken" skapades.

En sommardag 2003 förvandlas två killars frisbeekastande till ett gräl som slutade som ett av Sveriges mest kända Youtubeklipp. I centrum står en ung man som fått en frisbee på sig och blött ner sin skjorta.

Spreds på Flashback

Filmen spreds tre år senare på forumet Flashback där just uttrycket "skogsturk" myntades. Ordet ”skogsturken” laddades snabbt med humor, rasistiska anspänningar och kulturkrockar.

I dag känner nog de flesta till frasen "vem vare som kasta" som hörs i klippet.

Kulturmärka platsen

Nu vill Centerpartiet i Västerås att Djäkneberget, platsen där händelsen inträffade, ska kulturmärkas.

För ett år sedan lämnade de in en motion angående att minnesmärka fenomenet och på torsdagen ska frågan tas upp i Västerås kommunfullmäktige.

Partiet skriver att de tycker att Västerås ska bli Sveriges första kommun som kulturmärker en internethändelse och menar att platsen kan bli ett framtida turistmål.

– Vi önskar en minnesmärkning av Sveriges största internetfenomen "vem vare som kasta" och legitimera internets kulturella betydelse för hur vi lever våra liv på 2000-talet, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Se videon här:


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!