Den privata odlingen av cannabis blir allt vanligare.
1 av 3
Den privata odlingen av cannabis blir allt vanligare. - Foto: Polisen
Man köper frön och odlar sedan i egna hemmet eller i källarlokaler.
2 av 3
Man köper frön och odlar sedan i egna hemmet eller i källarlokaler. - Foto: Polisen
Samtidigt rapporterar Tullverket att andelen beslagtagen, insmugglad marijuana minskat.
3 av 3
Samtidigt rapporterar Tullverket att andelen beslagtagen, insmugglad marijuana minskat. - Foto: Lien, Kyrre / AP / SCANPIX

Sverige självförsörjande på marijuana

Tullverket rapporterar en minsking av beslagtagen insmugglad marijuana. Samtidigt ökar fall av folk som odlar egen marijuana i hemmet. Enligt polisen är Sverige nu självförsörjande av drogen.


Kan drivas upp även i mörker

Ur växten cannabis sativa framställs marijuana som består av torkade blad, blomställningar och stamdelar från växten. Cannabis sativa är mycket härdig och kan växa även i mörker. Speciellt för växten är att den avger en tydlig och speciell doft. Hasch består till skillnad från marijuana av en kåda och ett varierade innehåll från andra växtdelar. I både hasch och marijuana finner man THC, tetrahydrocannabinol, som är den huvudsakliga substansen i dem båda.

Alla har vi sett en rad olika gangsterfilmer, där huvudrollsinnehavarna odlar och framställer sin egen marijuana i hus och lägenheter. Men hur pass nära verkligheten är dessa filmer?

Eller kanske viktigare - finns liknande verksamheter i samma skala i Sverige?

Svaret är: Ja. Och det har ökat radikalt de senaste tio åren. Även om polisen anser att innehav av cannabisfrön är förberedelse till narkotikabrott blir det allt vanligare att folk köper dem. Detta för att sedan odla själv hemma med hjälp av egen införskaffad utrustning, som exempelvis växthus och ventilationssystem. Det sistnämnda införskaffas bland annat för att grannar inte ska känna lukten av cannabis. Detta skriver Sydsvenskan.

– Vi hittar mellanstora odlingar lite här och var i landet, säger Andreas Gårdlund, strategisk analytiker på rikskriminalpolisen till Sydsvenskan.

De senaste tio åren har egenodling av narkotika, som avslöjats, fyrdubblats. Det hela är nu uppe i över 600 rapporterade fall årligen. Samtidigt rapporterar Tullverket att antalet besagtagen marijuana som smugglats in i landet har minskat. Sverige är alltså nu mer eller mindre självförsörjande på denna drog, eftersom den inhemska produktionen är tillräcklig.

Enligt polisen är verksamheten välorgaiserad, men på ett mer annorlunda sätt. Istället för det mer traditionella sättet som var vanligare för några år sedan, med en narkotikaboss som styrde och underhuggare som odlade, är det nu vanliga småkriminella som arbetar för sig själva som odlar upp cannabis i hemmet.

– Man odlar lite mer än man behöver och säljer vidare via grovt kriminella. Överskottet i produktionen säljs vidare till organiserat kriminella som har distributionskanaler ut på gatan, säger Andreas Gårdlund till Sydsvenskan.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!