Torsdag 16 Sep
Stockholm

Läkare: Få inte panik om barn svalt lego eller pärlor

Efter att en 13-årig flicka svalt en fejkpiercing uppmanar nu Pia Malmqvist på Astrid Lindgrens barnsjukhus föräldrar att ta det lugnt om deras barn skulle ha svalt något.
1 av 2
Efter att en 13-årig flicka svalt en fejkpiercing uppmanar nu Pia Malmqvist på Astrid Lindgrens barnsjukhus föräldrar att ta det lugnt om deras barn skulle ha svalt något. Foto:
Så länge det inte fastnar i halsen eller rör sig om kemikalier som diskmedel så är det relativt ofarligt om ett barn får något oätbart i magen.
2 av 2
Så länge det inte fastnar i halsen eller rör sig om kemikalier som diskmedel så är det relativt ofarligt om ett barn får något oätbart i magen. Foto: Carolyn Kaster/AP/SCANPIX

Nyligen genomgick en 13-årig flicka en bukoperation efter att ha svalt en fejkpiercing bestående av magneter. Pia Almqvist, sektionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus uppmanar nu föräldrar att inte gripas av onödig panik när barnen sväljer något.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fejkpiercingar

Fejkpiercingar för tungan består av två magneter. Den ena placeras under tungan medan den andra placeras uppe på tungan. Det hela ger en synlig effekt av att tungan är piercad på riktigt. I dagsläget finns ingen åldersgräns för piercningar men de flesta som utför det vägrar att pierca någon under 15 år. Därför använder sig ofta många unga under denna ålder av fejkpiercingar.

STOCKHOLM. Barnen är vår framtid, som det brukar heta. Därför är det inte så konstigt att vi ofta värnar om barnens hälsa och välmående. Att förälrdrar får panik när deras barn sväljer något oätbart är inte mer än en naturlig reaktion.

Nyligen uppmärksammades fallet med en 13-årig flicka som svalt en fejpiercing för tungan, bestående av två magneter. Hon blev tvungen att genomgå en operation för att få ut magneterna. 

Nu uppmanar dock sektionschef Pia Malmqvist på Astrid Lindgrens barnsjukhus föräldrar att ta det lugnt om ett barn sväljer något, så länge det inte fastnar i halsen eller rör sig om ett föremål med ett giftigt innehåll.

– Det farligaste ett barn kan svälja är giftiga kemikalier som diskmedel eller batterier som i sin tur innehåller batterisyra. Dessa är ju förslutna med barnsäkra korkar här i Sverige, tack och lov, säger Pia Malmqvist till Nyheter24.

– Men bortsett från dessa föremål, så är det ingen fara om barnet sväljer något mindre föremål. Så länge det inte fastnar i halsen det vill säga.

Enligt Malmqvist sväljer barn i princip allt som är litet nog att kunna sväljas, eftersom det helt enkelt beror på deras nyfikenhet, men bland det vanligaste hör legobitar och glaspärlor. Rörande fallet med fejkpiercingar är det inte helt ovanligt att förldrar kommer in med barn som svalt liknande.

– Många föräldrar är extremt oroliga för minsta lilla sak. Man behöver inte komma in för allt, det är inte så farligt som de tror, säger Pia Malmqvist.

När det kommer till piercingarna med magneter, tycker Malmqvist inte att de bör förbjudas.

– Nej, jag är inte för sådana förbud, jag hoppas bara att folk tar till sitt sunda förnuft istället och undviker att använda dessa.

Mamman till den 13-åriga flickan som fick opereras, anser dock att ett förbud bör införas.

– Min dotter har berättat att flera av hennes kompisar också har svalt sina. Så förbjud era barn att ha dessa i tungan och informera dem om hur farligt det kan vara, säger hon till Metro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela